SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

THoM's Yearly Marketing Survey 2018: data en attributiemarketing

Donderdag 12 April 2018


THoM's Yearly Marketing Survey 2018: data en attributiemarketing
Marketingconsultingbedrijf The House of Marketing onthulde de resultaten van zijn Yearly Marketing Survey. Volgens de auteurs blijkt uit de vijftiende editie van het onderzoek dat marketeers overtuigd zijn van het belang van data bij het nemen van bedrijfsbeslissingen. Ze hebben echter nog moeite om de juiste datastrategie en bijbehorende organisatiestructuur op te zetten om zo data voor steeds meer geavanceerde doeleinden te gaan inzetten.

“We zien een duidelijke shift in de rol van data”, zegt Elke Horrix, Head of Data bij The House of Marketing. “Van een simpel bijproduct met weinig toegevoegde waarde is data geëvolueerd naar een waardevol asset die ingezet kan worden bij elke bedrijfsbeslissing en op die manier een competitief voordeel oplevert. Enkel toegang tot data is niet meer voldoende. Wie data weet te vertalen in inzichten die kunnen bijdragen tot het nemen van de juiste strategische beslissingen loopt vandaag vooraan in de race.”

Net zoals bij het opkomen van digital, is een apart datateam met een eigen budget en eigen functies noodzakelijk. Vandaar dat reeds 17% van de Belgische marketeers aangeeft over een Chief Data Officer te beschikken in hun bedrijf. Deze functie vloeit voort uit de traditionele rollen van Chief Information Officer en Chief Marketing Officer en vereist een mix van technische kennis en zakelijk inzicht. Dit neemt niet weg dat er bij 23% van de respondenten nog geen sprake is van een model om data te organiseren en te beheren.  Slechts 31% vindt hun bedrijf ‘data-driven’, wat betekent dat zij wel de juiste data kunnen verzamelen en optimaal inzetten bij het nemen van bedrijfsbeslissingen. Op de ladder van datamaturiteit vormen vooral een gebrek aan een datastrategie (47%) en niet-geconnecteerde databronnen (47%) de belangrijkste obstakels.
 
“Nog steeds in 30% van de bedrijven wordt data in silo’s georganiseerd. Deze silo’s kunnen we zien als geïsoleerde data-eilandjes binnen het bedrijf, voortvloeiend uit bijvoorbeeld niet-compatibele systemen, afwezigheid van een cultuur van delen van data,…”, aldus Karolien Vanhelden, Head of Marketing bij The House of Marketing. “Elk data-eiland wordt gecontroleerd door een departement, ver weg van de rest van het bedrijf en onwetend over eventuele dubbele data en overlappende kosten en activiteiten. Dit geïsoleerde gebruik van data bemoeilijkt uiteraard initiatieven gedreven door data.”
 
ThoM geeft aan dat veel marketeers vooral naar het verleden kijken door data op een beschrijvende manier te gebruiken (30%) om zo het succes of het falen van een campagne te bepalen. Dit neemt niet weg dat er vooruitgang is geboekt op het datagebruik voor personalisatiedoeleinden (27%). Maar hyperpersonalisatie (17%) waarbij boodschappen in real-time aangepast worden is nog te hoog gegrepen, net zoals het voorspellen aan de hand van data wat er in de toekomst zal gebeuren (15%).

Een andere vaststelling is dat marketingattributie een kerntaak van marketeers wordt om zo de brug te vormen tussen marketingdata en salesdata. (The House of Marketing definieert marketingattributie als het toekennen van een waarde aan elk touchpoint tijdens het klantentraject om zo een zicht te krijgen op hoe alle touchpoints hebben bijgedragen tot de finale aankoop van een klant en de omzet van het bedrijf).

De studie is hier te vinden.ARCHIVE / INTELLIGENCE - RESEARCH


INTERVIEW

Ceramiek: de B-side van Alex Gabriels

Ceramiek: de B-side van Alex GabrielsDOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier