SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Ray Kurzweil: "We kunnen ons DNA reprogrammeren", door Danny Devriendt (IPG Dynamic) live van op het SXSW

Zondag 18 Maart 2018


Ray Kurzweil:
Ik herinner me het alsof het gisteren was: mijn eerste interview als jonge journalist met een echte internationale ster. Ik zie mezelf nog zitten in de trein naar Londen, bloednerveus bij de gedachte dat ik Ray Kurzweil zou gaan interviewen voor Meridien News Services. Ook zijn geruststellende stem en de hortende manier waarop hij zijn ideeën formuleerde, staan me nog helder voor de geest. Zelf kreeg ik de indruk dat hij de grootste moeite deed om het tempo van zijn hersencellen zodanig te vertragen dat ik nog net kon volgen.

Profeet van de Singularity
Ik ben een grote fan van Ray Kurzweil. Altijd geweest. De ideeën die hij in zijn boeken beschrijft, zetten je aan het denken. Ik snap trouwens nog steeds niet hoe je in de technologiesector kunt werken zonder ‘The Singularity Is Near: When Humans Transcend Biology’ of een van zijn andere visionaire werken te hebben gelezen. Ik kan je verzekeren dat ik de afgelopen jaren een hele reeks zogenaamde goeroes heb zien voorbijkomen die het er veel beter hadden van afgebracht als ze dat boek hadden doorgenomen.

Als erkende denker in de technologiewereld, als architect van de AI van Google en oprichter van de Singularity University, fascineert Kurzweil me al jaren met zijn bijzondere vooruitblik op samenlevingen waar mens en machine steeds afhankelijker van elkaar worden en onderling steeds nauwer verbonden geraken. Tot ze gewoon versmelten. Het concept van de ‘singularity’ is essentieel bij Kurzweil. De wereld, de entiteit die de mens zelf maakt en krachtige machines die in staat zijn om na te denken, zullen een geheel vormen. Menselijkheid transcendeert biologie. Kurzweil is ervan overtuigd dat deze Singularity eraan zit te komen, ergens tussen 2045 en 2060.

Vaak vraag ik me af of mensen die Kurzweil een idioot, oplichter of has been vinden, zich rekenschap geven van al wat hij verwezenlijkt heeft. Zijn collega’s beschouwen hem als een van de grootste uitvinders, denkers en futuristen van onze tijd. Al dertig jaar lang blijken zijn voorspellingen te kloppen. The Wall Street Journal omschrijft hem als een ‘onvermoeibaar genie’ en Forbes noemt hem ‘de beste denkmachine’. Kurzweil behoort ook tot de selectie van de grote ondernemers die gemaakt werd door Inc. Magazine dat hem als een waardige erfgenaam van Thomas Edison bestempelt. PBS gaf hem dan weer een plaatsje in de lijst met de zestien revolutionaire uitvinders die Amerika gemaakt hebben tot wat het is.

Kurzweil was de voornaamste uitvinder van de eerste CCD flatbed scanner, van het eerste omni-font optisch tekenherkenningssysteem, van de eerste text-to-speech synthesizer, van het eerste elektronische muziekinstrument dat in staat was het geluid van de vleugel en andere orkestinstrumenten te reproduceren en van het eerste commerciële spraakherkenningssysteem met een behoorlijke woordenschat. Hij kreeg in 2015 de Technical Grammy Award voor zijn unieke doorbraken inzake muziektechnologie. Daarnaast ontving hij de National Medal of Technology en is hij in het bezit van 21 eredoctoraten.

Internet of Everything
We zijn met z’n allen steeds meer ‘on’, always on, altijd, overal. Voor sommigen is dat beangstigend, voor anderen gewoon de dagelijkse realiteit. Nu het mogelijk wordt om alle technologische en transmissievoorwerpen in miniatuur te fabriceren, maken we steeds meer kleine voorwerpen alsmaar slimmer, om de facto uit te komen bij het Internet of Things. Machine-to-machine gegevens stellen ons in staat onze creditcards te gebruiken, komen van pas voor wegbijstand en de strijd tegen winkeldiefstal, verbeteren de automatisering en de veiligheid in huis (om maar een paar voorbeelden te geven). Toestellen met slimme sensoren spelen een steeds essentiëlere rol in permanent evoluerende sectoren zoals thuiszorg, de opvolging van patiënten en gezondheidszorg in het algemeen.

Kurzweil benadrukt dat gezondheidszorg zopas is overgegaan naar de categorie van de informatietechnologieën. Heelder legers van sensoren, detectoren, enzovoort verbinden onze lichamen met het internet. We verworden tot een element dat geconnecteerd is met het IoT. Volgens Kurzweil “kunnen deze sensoren zich makkelijk in ons lichaam verplaatsen of aan een enkele cel gekoppeld worden. De fusie tussen mens en machine is niet meer dan een etappe in het complexe proces dat tot Singularity moet leiden”.

Slagen in de Turing test tegen 2029
We versturen vandaag enorme hoeveelheid te comprimeren gegevens naar het internet en de daarmee verbonden servers. En als het erop aankomt om deze gegevens slim te analyseren en al wat ernaartoe gestuurd wordt te beheren, boeken onze artificiële tegenhangers permanent vooruitgang. Sommigen beschouwen artificiële intelligentie als iets obsceens. Maar toch beginnen de machines net zoals wij te denken en hanteren ze onze, op waarschijnlijkheid gebaseerde manier van redeneren. “Ik denk dat onze AI units er tegen 2029 zullen in slagen om met gemak de Turing test zullen doorstaan, hoewel die precies ontwikkeld werd om robots te identificeren”, poneerde Kurzweil op het SXSW.

Tegelijk helpen slimme en onderling verbonden machines ons ook om sneller te evolueren als menselijke ‘soort’. Net zoals de uitvinding van het wiel of de beheersing van het vuur, het geschrift, de elektriciteit en de sociale zekerheid., stuwt de kracht van de computer de mensheid naar de volgende etappe in haar evolutie.

Ray Kurzweil voorziet in ‘het vijfde tijdperk’ een ‘fusie tussen technologie en menselijke intelligentie, een etappe waarin de methodes van de biologie (met inbegrip van de menselijke intelligentie) geïntegreerd zullen worden in de technologische basis van de mens.

DNA reprogrammeren
De klinische toepassingen van de biotechnologie zullen onze visie op gezondheid diepgaand transformeren en onze benadering van de geneeskunde verbeteren, met kleine biobots. Kurzweil denkt dat we binnenkort een van de essentiële componenten van ons lichaam zullen verbeteren: het DNA.

“Biotechnologie is niet alleen een ander soort geneeskunde, het is een volledig en gedetailleerd methodologisch geheel dat bedoeld is om de verouderde software in onze lichamen te reprogrammeren”, verklaart Kurzweil. “We zijn uitgerust met software in de vorm van ons DNA. Dat wordt gekenmerkt door lineaire gegevensvormen en dat geheel controleert onze levens. Maar het DNA is geëvolueerd in een periode waarin het niet in het belang van de menselijke soort was om langer dan 25 jaar te leven. Omdat de levensmiddelen en rijkdommen beperkt waren. Wat we vandaag doen met datzelfde DNA in zijn huidige vorm, is niet optimaal.”

DNA-verbetering zal binnenkort de normaalste zaak van de wereld worden in de ziekenhuizen, onder andere via technieken als immuuntherapie. “Immuuntherapie heeft in vele tests haar nut bewezen, onder andere om kanker in een vergevorderd stadium (vier) bij knaagdieren terug te dringen. Dat is de realiteit en die zullen we snel genoeg daadwerkelijk te zien krijgen.”

Volgens Kurzweil is het menselijk lichaam een zeer geavanceerde computer die draait op DNA. Verzorging en geneeskunde kunnen verbeterd worden door de codeproblemen op DNA-fragmenten te reprogrammeren. Volgens deze redenering is de herprogrammering van het menselijk lichaam in de strijd tegen ziekte en veroudering maar een van de eerste stappen naar een algemene verbetering van ons lichaam dankzij technologie.

Onderzoek wijst uit dat Kurzweil tot dusver globaal gelijk had voor 87% van zijn schriftelijke voorspellingen. Ik laat hem dus het voordeel van de twijfel.

Voorlopig alvast.ARCHIVE / TRAINING&BOOKS


INTERVIEW

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie):

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie): "Als het hart de richting aangeeft, volgt het hoofd vanzelf"DOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier