SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Wim Vermeulen (Dentsu Aegis Network): "We zijn toe aan een herziening van het marketingvak"

Zondag 11 Maart 2018


Wim Vermeulen (Dentsu Aegis Network):
Vorige week kwam ‘Marketing voor de Mad Men van morgen’ uit via LannooCampus. Het boek van Wim Vermeulen is een uitermate bevattelijke en actuele handleiding over hoe marketeers hun merk in de markt moeten zetten in een postdigitale wereld met een nieuw besturingssysteem.

‘What happened to all the funny ads?’ Zo luidt de eerste zin uit het eerste boek van Wim Vermeulen.
De auteur was als Managing Director verantwoordelijk voor de lancering en de uitbouw van Ogilvy Interactive in België, was daarna onder meer Director of Digital voor Ogilvy Interactive in Oost-Europa en Rusland en Marketing Director voor goudengids.be. Daarna kwam hij terecht bij Dentsu Aegis Network. Sinds kort voegde hij aan zijn functie van Director Strategy & Innovation nog die van Managing Director van Dentu Consulting toe. Achter de ietwat populistische, maar legitieme beginzin uit zijn boek ontvouwt zich een handleiding door zes hoofdstukken over hoe het marketingvak de weg is kwijtgeraakt door al de digitale veranderingen, de financiële crisis uit 2008 en het daaropvolgende kortetermijndenken en over hoe marketeers hun merk moeten voorbereiden op de algoritmes van spelers als Amazon en Google. Verder introduceert Wim Vermeulen in zijn eerste boek op basis van de research in de neuropsychologie en een analyse van de IPA-database en meer bepaald in de campagnes die efficiency awards wonnen het TapForward-model, een nieuw model waarmee marketeers volgens hem de uitdagingen in een postdigitale wereld vol algoritmes kunnen aangaan. Niettegenstaande de snelle technologische evoluties in marketing die in het boek uitvoerig worden beschreven, besteedt de auteur ook ruim aandacht aan de teksten en quotes die reclamereuzen als Bill Bernbach, David Ogilvy en co hebben neergeschreven net na de Tweede Wereldoorlog.

Wisten de Mad Men het beter?
Mijn boek is niet bedoeld als een lofzang over hoe vroeger alles beter was. Maar als Bernbach en Ogilvy vandaag het werk van marketeers zou zien, zouden ze hen de deur wijzen. We treden de wetten van de reclamereuzen met de voeten! Ik vergelijk het graag met een architect die een wolkenkrabber wil bouwen. Hij moet rekening houden met de wetten van de fysica en daarnaast de nieuwste designtrends volgen. Aan de eerste valt niet te tornen, maar aan de tweede moet hij zich aanpassen. Marketeers vergeten soms dat hun vak ook een aantal wetten van de fysica heeft die ze niet zomaar naast zich kunnen neerleggen.

Marketeers lijden aan het ‘Shiny Object Syndrome’ schrijf je…
Marketeers hebben de irritante drang om het oude dood te verklaren omdat er iets nieuws is, maar dat is nog nooit gebeurd. Tv heeft cinema of de radio niet vervangen. Zo werkt het niet. Wie de voorbije jaren als marketeer begon, kreeg te horen dat tv-advertising ten dode is opgeschreven. Dat is niet het geval. Verder willen marketeers het wiel steeds opnieuw heruitvinden. Ze willen alles veranderen omdat het besturingssysteem verandert, maar dat is een foute redenering. De meeste technieken waarover we vandaag praten zoals content marketing zijn al lang geleden uitgevonden door pioniers als Michelin en John Deere. Influencer marketing is uitgevonden bij het ontstaan van televisie toen adverteerders de programma’s maakten. Wat we nu influencer marketing noemen, is de celebrity endorsement van weleer. Alles draaide daar rond het ‘halo effect’. George Clooney heeft dat en Nespresso is erin geïnteresseerd, maar vertel me eens, hebben micro-influencers dat effect? Die constante verwarring vreet energie, en het neemt de focus weg van wat marketeers moeten doen: hun merk sterker maken en opnieuw werken op inhoud en lange termijn. Zeker met de platformshift naar voice die eraan komt.”

Lees het volledige stuk op onze website.ARCHIVE / BRANDS - STRATEGY


INTERVIEW

Ceramiek: de B-side van Alex Gabriels

Ceramiek: de B-side van Alex GabrielsDOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier