SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Mediabrands onthult zijn Belgische D100

Woensdag 28 Februari 2018


Mediabrands onthult zijn Belgische D100
In juni 2016 presenteerde IPG Mediabrands, in partnerschap met Jonah Berger, geassocieerd docent aan de Wharton School van de Universiteit van Pennsylvanie, zijn D100, een nieuwe merkenmeting die ook wel de ‘dynamische score’ (*) wordt genoemd. Vandaag onthulde het Belgische filiaal van de groep het Belgische luik van de studie dat ontwikkeld werd door de Research & Intelligence divisie van David Lecouvet en SSI-Panel voor de field. Dat onderzoek werd in oktober gevoerd bij 2.435 Belgen van 18 tot 70 jaar (CIM PMP representatief) via een online onderzoek (CAWI). Het luik betreft 213 merken, waarvan 142 opgesplitst in 10 sectoren en 71 individuele.
 
Ter herinnering, de dynamische score uit de D100 omvat vier dimensies: Agility (de mate waarin merken aangepast zijn aan de veranderend marktomstandigheden), Responsiveness (mate waarin een merk kan luisteren naar en reageren op de noden en return van klanten), Innovativeness (mate waarin merken hun voordeel doen met nieuwe technologieën) en Sociability (betrokkenheid van het publiek bij een merk op de sociale media). De gegevens voor de drie eerste dimensies worden verzameld op basis van de perceptie van de consumenten; die over de sociale media via diezelfde sociale media. Elke dimensie krijgt een bepaald cijfer en dan wordt een gemiddelde berekend met de vier samen om aldus de globale dynamische score van een merk te bepalen.
 
VTM, eerste Belgische merk
Op Belgisch niveau blijkt dat de top tien van de meest dynamische merken in volgorde bestaat uit YouTube met een dynamische score van 83%, Samsung (77%), Facebook (76%), Google (75%), Apple (73%), Coca-Cola en Snapchat (71%), VTM (68%), Ikea (67%) en BMW (66%) (**). De Medialaan-zender is dus het eerste Belgische merk in de rangschikking, voor Colruyt (62%), Telenet en Jupiler (60%), Pairi Daiza (59%), Lotto (58%), Côte d’Or (56%), Delhaize (55%), enzovoort.
 
VTM behaalt bijvoorbeeld een score van 71% inzake reactiviteit, wat hoger is dan Apple (70%), maar lager dan Colruyt (72%), een score van 63% voor de sociale media, hoger dus dan Coca-Cola (59%), en een score van 68% inzake Agility en innovatie.
Per dimensie is Euro Millions leader inzake Sociability, Coolblue inzake Reactivity, HelloBank! in réactivité en Fever-Tree in Innovation. In de autosector overheersen de Duitse merken BMW, Audi en Mercedes-Benz met respectieve dynamische scores van 66%, 63% en 60%. In fastfood vermelden we de tweede plaats van Burger King met een D Score van 52%, na McDo (58%), maar voor Quick (47%) en Pizza Hut (44%).
 
Breken met gewoontes
Volgens Mediabrands dienen de vier consecutieve metingen van de dynamische score als basis voor de vitaliteit van het merk en zijn voortdurende groei. De tool zou een duidelijke en positieve relatie aantonen tussen de dynamische score en de businessprestaties (omzet) van een bedrijf. Los daarvan zou de dynamische score van een merk zijn toekomstige prestaties bevorderen, los van traditionelere merkmetingen als naambekendheid of merkwaarde.
 
“Bepaalde mythes over verouderde onderzoeksmethodes moeten doorprikt worden. Er zijn elementen die totaal losstaan van bijvoorbeeld de reclamebestedingen die merken stimuleren en versterken. Reclameruis op zich volstaat niet meer. Differentiatie is een element dat enorm zwaar doorweegt in de merkperceptie”, aldus Cédric Tytgat, Strategic Director van Mediabrands.
 
“We moeten breken met bepaalde gewoontes, zoals de traditie om zich enkel te concentreren op de share of voice om de daaropvolgende awareness te bepalen. Door de hele marketing funnel van de adverteerder in handen te hebben, kun je heel reactief zijn en ‘dynamisch’ gaat verder dan alleen de vaststelling”, zegt hij nog. “Je vraagt je af: ‘Wat gaan we met die resultaten doen? Je realiseert dat de merken in de top tien van elke variabele niet per definitie in de globale top staan. Vanuit deze verrassingen kun je je andere dingen afvragen: waarom wordt Fever-Tree beschouwd als een innoverend merk? Waarom wordt de Nationale Loterij beschouwd als een ‘sociable’ merk? Dat is een basis om klanten vragen te stellen. Bepaalde resultaten interpelleren, geven aanleiding tot gesprekken en geven zin om ze te begeleiden.”
 
(*) Meer dan 10.000 consumenten ondervraagd in vijf landen (Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk, Duitsland, China en India) over wereldwijde merken en specifieke merken voor hun markt. In totaal betreft de analyse meer dan 1.200 merken.
 
(**) De wereldwijde top tien bestaat uit Google, Amazon, Samsung, Nike, Intel, NASA, BMW, Mercedes-Benz, Audi en Lenovo.ARCHIVE / INTELLIGENCE - RESEARCH


INTERVIEW

Colruyt benadert multiculturaliteit vanuit holistische aanpak

Colruyt benadert multiculturaliteit vanuit holistische aanpakDOSSIER  CIM NRS 2018: onze analyses  


In afwachting van de een jaar geleden aangekondigde ontwikkelingen (de schatting van het bereik per dag voor de kranten, die van het bereik per nummer van de magazines en de merkbereikmeting door...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Profitability Survey 2017 : De groei was van korte duur voor de ACC-bureaus  


Naar jaarlijkse gewoonte verzamelde de Association of Communication Agencies (ACC) de financiële cijfers van zijn leden om de temperatuur van de markt te meten. Het resultaat voor 2017? Een...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Forrester maant reclameholdings aan hun businessmodel te herzien  


Kan creatief ondernemerschap het businessmodel van de communicatiebureaus redden? Ted Schadler, VP Principal Analyst bij Forrester, stelt de vraag op de beroemde blog van zijn werkgever en...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier