SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?


Je wachtwoord versturen
close

Nieuw Facebook-algoritme: ramp of anekdote voor de merken, door Benoit Michielsens (Root)

Zondag 18 Februari 2018


Nieuw Facebook-algoritme: ramp of anekdote voor de merken, door Benoit Michielsens (Root)
Amerikaanse giganten als Google of Facebook hebben de gewoonte aangekweekt om vaak hun algoritmes te wijzigen. In de digitale marketingwereld lijkt dat vaak een kleine aardverschuiving.

Deze keer is het de beurt aan de firma van Mark Zuckerberg om aan te kondigen dat hij nieuws van vrienden en familie meer zichtbaarheid wil geven in vergelijking tot de aanwezigheid van de merken. Dat wil hij doen via een grondige herziening van de newsfeed en om opnieuw een echt sociaal netwerk te worden. Dat moet vooral de interactie tussen mensen aanmoedigen, meer dan de passieve consumptie van content (vooral van merken dan).

En dus? Is dat goed of slecht nieuws? Dat hangt vooral af van aan welke kant je staat.

Het is beslist een zorgwekkende evolutie voor de pure players als Brut, Buzzfeed of Vice die het platform al meerdere jaren inpalmen vanwege zijn reach en viraliteit, om zo bereik op te bouwen en reclame-inkomsten te genereren. Deze media zullen de facto veel minder zichtbaar zijn op Facebook. Hetzelfde geldt voor diegene die Facebook gebruikten om een ruimer publiek dat hun klassieke kring van trouwe lezers te bereiken.

Aan adverteerderszijde ziet de situatie er al niet veel beter uit. Ze konden al niet op veel zichtbaarheid rekenen als die niet ondersteund werd door een mediabesteding. Het is niet helemaal duidelijk of het veranderde algoritme een reële impact zal hebben op de betalende reclame. Zoals altijd werd iedereen voor een voldongen feit geplaatst door de aankondiging.

De kans bestaat dat de verandering adverteerders zal verplichten content te bedenken die minder gericht is op wie zij zijn, maar meer op wat het publiek verwacht of waar het iets aan heeft. Tegelijk kun je je afvragen hoe het verder moet met bedrijven die community managers aanwierven en Facebook-pagina’s aanmaakten met de bedoeling deze combinatie uit te spelen als troef om zich bekend te maken. Zullen ze verplicht worden hun strategie te herzien, als ze hun content uit de newsfeed zien verdwijnen?

Tot besluit: deze verandering is in theorie zinvol voor de gebruiker, maar minder evident gezien vanuit het standpunt van de merken. Ze zouden wel eens aan het kortste eind kunnen trekken: minder bereik en een pak meer mediabudget om dat op te vangen.
 ARCHIVE / BRANDS - STRATEGY


INTERVIEW

Francis Goffin:

Francis Goffin: "De toekomst van de radio is hybride"DOSSIER  Het CIM van de volgende generatie  


Hebben JIC’s (Joint Industry Committees) zoals het CIM nog een toekomst? En hoe ziet die er dan uit? Er werden tijdens het eerste trimester van het nieuwe jaar heel wat vragen gelanceerd binnen en...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


AI en marketing: wat zijn de mogelijkheden en ambities voor de toekomst?  


Nog maar eens een artikel over artificiële intelligentie, hoor ik je al zeggen. En inderdaad, van de grootste optimisten tot de ergste pessimisten, iedereen doet zijn zegje over dit onderwerp....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Wim Vermeulen (Dentsu Aegis Network): "We zijn toe aan een herziening van het marketingvak"  


Wim Vermeulen schreef met ‘Marketing voor de Mad Men van morgen’ een uitermate bevattelijk en actueel boek over hoe marketeers hun merk in de markt moeten zetten in een postdigitale wereld met een...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier