SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?


Je wachtwoord versturen
close

De trends in de voedingsindustrie voor 2018

Donderdag 18 Januari 2018


De trends in de voedingsindustrie voor 2018
De ‘Foodoscope 18’ is een witboek dat gepubliceerd werd door de Fransen van Kantar Media. Bedoeling: alle mogelijke toekomstperspectieven van de voedingsindustrie oplijsten, in de huidige evoluerende context en in het licht van de dalende reclamebestedingen. Kantar ziet vier grote maatschappelijke trends: Neofood, Superfood, Ufood en Cofood.
 
Neofood verwijst naar een nieuwe manier om voeding te beschouwen, in termen van economische, maatschappelijke en ecologische impact, om een authentieker beeld te kunnen opstellen.
 
Centraal in deze trend staat de behoefte om zijn engagement in de verf te zetten, zoals Nespresso deed met George Clooney rond het thema van duurzame ontwikkeling in deze film.
 
Riskanter is de strategie die erin bestaat zich frontaal te engageren, zoals Carrefour dat onlangs campagne voerde tegen een Franse wet die het kweken van bepaalde zaden verbood.
 
Een versterkte traceerbaarheid wordt ook een nieuwe uitdaging. Vorig jaar associeerden verschillende fabrikanten en distributeurs, waaronder Unilever, Nestlé en Walmart, zich met IBM in een project dat IoT en blockchain combineert voor een optimale traceerbaarheid van voedingsproducten.
 
Superfood integreert het idee dat foodtech voor de samenleving moet handelen, door het creëren van jobs en sociale banden, maar ook door ieders verantwoordelijkheidszin te stimuleren. Getuige hiervan deze film van Ubrew voor de lancering van een bier dat ‘Responsibly’ gedoopt werd.
 
Tegelijk staat het voor het idee dat het voedsel van morgen moet worden uitgevonden. Dat inspireert merken en organisaties zoals het Internationaal Centrum van de Aardappel dat samenwerkt met de NASA om te ebwijzen dat je de groente op Mars kunt laten groeien.
 
Het komt er ook op aan te sensibiliseren voor duurzamere consumptiewijzen en in te spelen op de ‘do it yourself’ trend.
 
Ufood valoriseert een gepersonaliseerde en real time toegang tot voeding dankzij innoverende, stedelijke en alternatieve distributiesystemen. Kantar heeft het ook over de toename van het aantal autonome stadsboerderijen die verse kwaliteitsproducten produceren in een gesloten circuit, alsook functionele, praktische en verantwoorde packagings, zoals de start-up Ohoo die eetbare watercapsules aanbiedt.
 
Cofood wil economische gemeenschappen bouwen rond voedselnetwerken door in te spelen op onderwijs. Het komt erop aan samen te investeren om de stadslandbouw diepgaand te veranderen, een merk te bouwen in functie van de prioriteiten van de consumenten. Zoals bij de Kitchen Community van Kimbal Musk.
 
Samengevat roept Kantar op om co-marketing strategieën op te starten, de bevoorradingsketen kenbaar te maken, producten te maken die aansluiten op de verwachtingen die de merkcommunicatie van morgen zullen motiveren. Plezier, delen en gezondheid.ARCHIVE / INTELLIGENCE - RESEARCH

JOBS
INTERVIEW

Mark Read (Global CEO Wunderman):

Mark Read (Global CEO Wunderman): "Met een bureau dat alleen maar lokaal of globaal opereert, red je het niet meer"DOSSIER  Wim Vermeulen (Dentsu Aegis Network): "We zijn toe aan een herziening van het marketingvak"  


Wim Vermeulen schreef met ‘Marketing voor de Mad Men van morgen’ een uitermate bevattelijk en actueel boek over hoe marketeers hun merk in de markt moeten zetten in een postdigitale wereld met een...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Merit Awards 2018: de laureaten


Dit jaar bestond de jury van de Merit Awards naast de redactie van MM uit Isabelle Peeters (BBDO), Madeleine Leclercq (Tramway 21), Davy Caluwaerts (Zenith), Gregory Ginterdaele (DDB) en...


en savoir plus


Toen Volkswagen in Duitsland zijn mediabureau verving door een AI-platform


Twee jaar geleden vertrouwde Volkswagen zijn digitale mediabudget toe aan het Deense mediabureau Blackwood Seven ten nadele van MediaCom. Geen groot nieuws, ware het niet dat Blackwood Seven dat...


en savoir plus