SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Mixx Awards 2017: de gouden campagnes

Donderdag 19 Oktober 2017


Mixx Awards 2017: de gouden campagnes
Voor de vijfde keer in zes jaar tijd won TBWA de titel van Agency of the Year op de Mixx Awards van BAM. Het bureau haalt drie prijzen binnen met Telenet dat op zijn beurt de titel van Advertiser of the Year verwerft. De bekroonde campagnes zijn ‘De Digitale Versnelling’ (Gold), ‘The Pre-roll Football Match’ (Silver en Bronze, met PHD Media) en ‘De Digibende’ (Bronze). De tweede Gold van TBWA is voor ‘Notfairbnb’ voor Solidarité Grands Froids. Die campapne wint ook een Bronze. 

DDB, Agency of the Year in 2016, haalt twee Gold met ‘The Impossible Signing Sessions’ voor Bol.com en een Silver met ‘De Festivolhouder’ voor Stubru. Happiness van zijn kant wint vier prijzen: een Gold met ‘Shares for shares’ voor Homeyz, het platform dat gelanceerd werd door Karen Corrigan, alsook twee Silver met ‘Probably TEDx’ voor Carlsberg, ‘Tournée Minérale’ voor Stichting tegen Kanker én een Bronze met ‘Chat with your ads’ voor 2dehands.be.

LDV United keerde terug naar huis met een Gold en twee Bronze, meer bepaald voor ‘Dare to Play’ voor Special Olympics (Gold + Bronze) en ‘Shrink for Safety’ voor Kind en Gezin. FamousGrey haalde dan weer een Gold en een Silver binnen met ‘KetnetDub’ voor Ketnet.

These Days, Initiative en J.Walter Thompson winnen ook wat goud, respectievelijk met ‘Closer than you think’ voor Child Focus, e-lotto.be voor de Nationale Loterij en ‘Her Street View’ voor de vereniging Touche pas à ma pote. Die laatste campagne mag eveneens de allereerste prijs uitgereikt door Pearl, de artificial intelligence robot, op zijn schouw zetten. 

Gold Best Multi Channel Campaign + Bronze Best Awareness Campaign
'Dare to play' (LDV United/Special Olympics)
 
Unified Sports is een categorie die meerdere sporten met verschillende regels omvat en waarin atleten met en zonder verstandelijke beperking samen in een team spelen. Dat laatste is een van de beste wegen naar sociale integratie in inclusie. Helaas is Unified Sports in België nog steeds zeer onbekend en staan niet alle sportclubs te springen om sporters met een verstandelijke beperking te laten meedoen.
 
Om daar iets aan te doen bedachten Special Olympics en LDV United de ondertussen meermaals bekroonde ‘Dare to play’ campagne. Die richt zich tot de sporthelden van vandaag; niet om hun sympathie of steun te vragen, wel om ze uit te dagen. Zes totaal onbekende atleten met een verstandelijke beperking daagden zeven nationale topsporters uit voor een duel: een intrigerende challenge met hoog viraal potentieel.
 
De uitdagingen werden verspreid via de website en de sociale media van Special Olympics (Twitter, Facebook, Instagram), alsook outdoor stunts en e-DM om de stakeholders te bereiken. In amper een paar uur tijd werden de uitdagingen opgepikt door belangrijke influencers en het grote publiek dat uiteraard de topsporters onder druk zette om mee te doen. Ook de traditionele media schonken massaal aandacht aan het gegeven. Bovendien reageerden de uitgedaagde atleten met hun eigen content. De maanden daarna werd de conversatie gaande gehouden door aandacht te schenken aan elk Unified Game; #playunified genereerde meer content, meer conversatie en meer participatie bij elke wedstrijd.
 
Uiteindelijk leidde de actie tot een dialoog tussen duizenden mensen, met een sociale reach van meer dan 28 miljoen. In totaal leverde de actie 68.3 miljoen impressies op, goed voor 3.3 miljoen earned media. Het allerbelangrijkste echter was dat de actie de aandacht trok van nationale sportbonden en het aantal aangesloten sportclubs steeg met 36% in zes maanden tijd. Het aantal speciale sporters nam tijdens dezelfde periode toe met 24% of 3000 extra sporters. Kers op de taart, de campagne wordt uitgerold in tien andere landen.
 
Gold Best Single Channel Campaign
'Closer than you think' (These Days/Child Focus)
 
Als een kind verdwijnt, zijn posts op de sociale media de snelste manier om potentiële getuigen te bereiken. Helaas worden die berichten onvoldoende gedeeld, vooral omdat mensen denken dat de boodschap hen niet aanbelangt of omdat ze ervan uitgaan dat ze de gezinnen in kwestie niet kennen. In de aanloop naar de dag van de vermiste kinderen op 25 mei startten Child Focus en These Days een sensibiliseringsactie 'Closer than you think' die mensen moest aanmoedigen de opsporingsberichten toch te delen.
 
Daarbij was het essentieel ervoor te zorgen dat de internauten zich betrokken of aangesproken zouden voelen door de verdwijning. De beste manier om dat doel te bereiken, was surfers bewijzen dat er wel degelijk een band bestaat met de vermiste kinderen. Dat deed het bureau aan de hand van een sociaal experiment, gebaseerd op het ‘Six Degrees of Separation’ principe: dat stelt dat twee wildvreemden met elkaar verbonden kunnen worden via een keten van slechts vijf mensen. Elk van ons is dus letterlijk zes stappen verwijderd van een vermist kind en/of een potentiële getuige.
 
Het experiment werd opgevat als een online video, waarin het principe met authentieke mensen geïllustreerd werd. Hetzelfde gebeurde met een aantal bekende mensen onder wie Thibaut Courtois, Charles Michel en zelfs Melania Trump die de campagne allemaal deelden en een extra boost gaven.
 
De video werd meteen massaal gedeeld. Resultaat: de Child Focus Facebook-pagina trok in geen tijd meer dan 30.000 extra volgers (+23%). De campagne werd ook opgepikt in het nieuws en verschillende talkshows. De opsporingsberichten werden 244% keer meer gedeeld; het engagement nam toe met 222% en het totale bereik met 373%. Het allermooiste resultaat? De verdwijning van een ontvoerd meisje bereikte na de actie 2 miljoen mensen in een enkele nacht, waardoor ze ongezien snel kon worden teruggevonden en haar ontvoerder kon worden opgepakt.
 
Best Content Marketing Campaign
'De Digitale Versnelling' (TBWA/Telenet for Business)
 
Telenet for Business is actief in drie segmenten (kleine, middelgrote en grote ondernemingen). De twee eerste categorieën zijn een gegeerde doelgroep voor alle telecommerken die hen mooie verhalen opdissen over partnerships en inzicht in hun noden op het vlak van digital. Vaak blijft het echter bij holle beloften die in de praktijk weinig zoden aan de dijk brengen. Als ze toch met digitale content komen, staat die vaak veel te ver van het bed van het dagelijkse leven van deze pragmatisch ingestelde businesses.
 
Om daar iets aan te veranderen kwam Telenet for Business met daden in plaats van woorden: storydoing in plaats van storytelling. De kleine ondernemers krijgen sinds februari dit jaar de gepersonaliseerde hulp van vijftien invloedrijke digitale experts gespecialiseerd in negen verschillende domeinen (e-mail marketing, e-commerce, social media, websites, efficiency & infrastructure, security, branding, online advertising en conversion). Drie jaar lang doorkruisen ze Vlaanderen om de business van (toekomstige) Telenet-klanten digitaal te boosten via een 121 conversatie.
 
Het proces is eenvoudig: op het platform kunnen belangstellenden een afspraak maken met de experts. Die komen dan volledig gratis advies verlenen. De uitwisseling levert digitale insights op; die worden door de experts verwerkt in schriftelijke en video content. Die wordt vervolgens op grote schaal bij relevante doelgroepen verspreid via de website, sociale media, zoekmotoren en newsletters. Het platform werd ondersteund door een radio-, print- en DM-campagne.
 
De resultaten liegen er niet om. Er werden 684 afspraken gemaakt (tegen eind 2017 zouden dat er 1000 moeten zijn). De website ontving 80.000 bezoekers en de NPS van Telenet Business nam toe met 27,9%; die van de Digitale Versnelling met 83,1%.
 
Best Community Management Campaign
'Shares for Shares' (Happiness/Homeyz)
 
Je kunt tegenwoordig geen merk meer opnoemen of het sluit partnerships met influencers om zijn naambekendheid uit te dragen. Deze laatsten liggen echter niet altijd wakker van het succes van een bedrijf. Om daar iets aan te veranderen introduceerde de peer-to-peer app Homeyz het principe van de Shares for Shares, het allereerste influencerprogramma dat sociale shares beloont met echte aandelen in het bedrijf; succesvolle influencers worden aldus aandeelhouders.
 
Eerst selecteerde het bureau influencers met grote sociale netwerken om mee te werken aan het programma. Op het ‘shares for shares platform’ werd te delen content over Homeyz geprogrammeerd. De clickthroughs, conversies, reach en het engagement van de posts van de influencers werden bijgehouden op een persoonlijk dashboard. Hoe hoger de score, hoe hoger ze eindigden in de ranking van de potentiële aandeelhouders en hoe meer echte aandelen ze konden verdienen.
 
Het aantal registraties voor Homeyz lag vier keer hoger dan de KPI; het Shares for Shares platform leverde 150 sterk betrokken aandeelhouders op (2 keer meer dan beoogd) en ‘Shares for Shares’ is nu een gebrevetteerd platform om ook door andere start-ups te worden gebruikt.
 
Gold Best Performance Campaign + Gold Best Use of Technology Within a Campaign
'De onmogelijke signeersessies' (DDB/Bol.com)

Na de actie ‘Online signeersessies’ in 2015 wilde online retailer Bol.com eind 2016 zijn merk opnieuw linken aan de bekende Antwerpse Boekenbeurs en zo de nodige buzz creëren. Met 150.000 bezoekers op tien dagen tijd is het event een van de populairste literaire events in ons land en op de koop toe een waar boekhandels en uitgevers aanwezig zijn en waarbij bezoekers aan schrijvers kunnen vragen om hun boek te signeren.

Maar hoe laat je Paul van Ostaijen, een van onze beste auteurs die al een tijdje de pijp aan Maarten heeft gegeven, aanwezig zijn om de 100ste verjaardag en heruitgave van zijn bekende werk – de gedichtenbundel Music-Hall – te signeren? Dat was het uitganspunt van de actie ‘De onmogelijke signeersessies’ die DDB in 2016 voor Bol.com bedacht.

Concreet analyseerde DDB de manuscripten van de bekende schrijver. Vervolgens oefende een robot drie maanden lang tot hij perfect het handschrift en de handtekening van van Ostaijen kon nabootsen. Zo konden bezoekers aan de Bol.com stand de heruitgave van Music-Hall laten signeren door het digitale alter ego van de auteur, meer bepaald een mechanische arm met een balpen. Aldus wilde Bol.com zichzelf positioneren als de expert in literatuur en daarnaast zijn online boekenshop neerzetten als een innovatieve speler in de boekenwereld. Naast Paul van Ostaijen creëerden Bol.com en DDB overigens ook een signeerrobot voor zeven andere wereldwijd bekende auteurs.

Een ondersteunende mediacampagne waarin de digitale alter ego’s van de schrijvers figureerden, genereerde traffic naar de bol.com stand en website. Naast radiospots realiseerde DDB video’s voor YouTube, Facebook en digitale billboards. Elk gesigneerd boek door de robots werd ook onderdeel van de campagne om aldus de boodschap onder boekenliefhebbers te verspreiden.

De actie genereerde heel wat media-aandacht, met nieuwsitems op de grote Belgische tv- en radiostations en daarnaast artikels in de meeste Belgische kranten. Het resulteerde in 24,7 miljoen media-impressies. Paul van Ostaijen werd de auteur die het meest signeerde op de boekenbeurs met maar liefst 1076 handtekeningen. Tot slot steeg de brand awareness van Bol.com met 5% en de omzet uit de verkoop van boeken tijdens het event met 40%.
 
Gold Best Awareness Campaign + Pearl AI Award
‘Her Street View’ (J. Walter Thompson/Touche Pas A Ma Pote)
 
In België was 98% van de vrouwen ooit het slachtoffer van (seksuele) intimidatie op straat. In het kader van de Internationale Vrouwendag op 8 maart ontwikkelde J. Walter Thompson een sensibiliseringscampagne voor de vzw Touche Pas A Ma Pote. Bedoeling: elke Belg in staat stellen aan den lijve te laten ondervinden hoe een vrouw zich voelt in de straten van onze hoofdstad.
 
Daartoe bedachten de creatieven ‘Her Street View’, een ‘geherinterpreteerde’ versie van Google Street View. De tool vertrekt precies van hetzelfde principe, met dit verschil dat het bekende personage uit de Google-tool vervangen werd door een vrouw. Tijdens het bezoek aan de straten krijgt ze (samen met de gebruiker) in een tekstballon een reeks verbale agressies te verwerken (beledigingen, provocaties, misprijzende of intimiderende opmerkingen,…). De actie werd ondersteund door publicaties op de sociale netwerken, bannering en guerrilla-affichage.
 
Zonder dat er een euro in media geïnvesteerd werd, hadden amper drie dagen na de lancering 8.735 unieke bezoekers het online platform bezocht.
 
Gold Best Media Awareness Campaign + Bronze Best Multi-Channel Campaign
'Notfairbnb' (TBWA/Solidarité Grands Froids)
 
In België verdubbelde het voorbije jaar het aantal mensen dat een logeerkamer of huis verhuurde via Airbnb. Tegelijkertijd was er een andere verdubbeling, meer bepaald die van het aantal mensen dat op straat moest leven. In Brussel steeg het aantal daklozen maar liefst van 2.600 tot 5.400. Solidarité Grand Froids, een organisatie die daklozen door de winter begeleidt, wilde awareness krijgen voor dit groeiende probleem en aldus meer fondsen vergaren.

Samen met TBWA Belgium creëerde de organisatie Notfairbnb, een website die zowel in lay-out als wat betreft de copy sterk gelijkt op de Airbnb website. Maar in plaats van luxelofts en droomhuizen vind je er plaatsen waar daklozen zich doorgaans nestelen voor een slaapplekje. Mensen konden zoeken op openbare gebouwen, een portaal of een voetpad. Elk type logement was vergezeld van een cynische beschrijving van het type logement. Wie een symbolische boeking deed voor een van de plaatsen, doneerde automatisch aan Solidarité Grands Froids.

De website werd officieel gelanceerd op de eerste dag van de winter, 21 december, en bracht meteen veel media-aandacht teweeg en dit zonder een noemenswaardig mediabudget. TBWA versterkte de buzz nog door de slaapplekken aan te bieden aan beroemde mensen zoals politici of muzikanten die zich in Brussel bevonden. Daarnaast promootten Facebook advertenties het platform bij toeristen.

Op tien dagen tijd kreeg het platform 18.952 bezoekers uit 12 verschillende landen over de vloer. De donaties kwamen ook uit alle uithoeken van de wereld, geholpen door de media-aandacht in buitenlandse media. Verder kreeg Solidarité Grand Froids van internationale organisaties voor daklozen de vraag om het platform ook in andere landen op te zetten. Het platform is momenteel actief op drie verschillende continenten en nog meer andere landen zoals Canada en Duitsland zullen volgen.
 
Gold Best Performance Campaign
‘How data & technology made us win the Jackpot on e-lotto.be!’ (Initiative/Nationale Loterij)
 
In 2016 onderging EuroMillions (Nationale Loterij) een eerste welverdiende facelift, na twaalf jaar trouwe dienst en een groeiend succes dat bij elke trekking bevestigd werd.
 
De nieuwe look betekende een nieuwe manier om de trouw van de regelmatige spelers te verstevigen, maar ook de occasionele spelers transformeren tot geregelde deelnemers en tegelijk ook nieuwkomers aanspreken.
 
Deze uitdaging maakte Initiative met succes waar. Het bureau creëerde een e-commerce strategie in twee fasen voor die vooral berustte op beproefde en steeds meer geïntegreerde technologieën, zoals DMP, COP, bereiksegmentatie, enzovoort.
 
Als we kijken naar de onmiddellijke resultaten, stellen we vast dat het beoogde aantal geopende accounts op e-lotto.be met 38% overtroffen werd (6.630 tegenover 4.800 gepland); het conversiepercentage werd geoptimaliseerd met meer dan 297% (1,78% tegenover de geplande 0,60%) en, last but not least, de activering per week werd met 42% overtroffen (20,3% tegenover de geschatte 13,89%).
 
Zeven weken na de campagne bedroeg de ROI 2.67 voor een digitale investering van 1,17 miljoen euro, het gemiddelde aantal spelers per week overtroffen met 2,3%, een gemiddeld activeringspercentage met 6,9% en een gemiddelde uitgave per actieve speler met 14,4%.
 
Gold Best Interface + Silver Best Single Channel Campaign
‘Ketnet Dub’ (FamousGrey/Ketnet)
 
De Vlaamse kinderzender Ketnet positioneert zich sinds 1997 als de ‘Supporter of Children’ die er altijd een erezaak van maakt onze kroost op een ludieke manier tijdens elke fase van hun jonge leventje op te voeden en iets bij te leren.
 
Met deze missie voor ogen bedachten Ketnet en FamousGrey in het voorjaar een unieke manier om leren lezen leuker te maken. De ‘Ketnet Dub’ is een gratis app voor iOS en Android waarmee de kinderen de stemmen van hun favoriete personages in een interactieve animatiefilm (‘Paniek in Amsterdam’) voor hun rekening kunnen nemen. De voornaamste rollen worden gespeeld door de zes ‘Ketnet-Wrappers’ die in de huid van een tekenfilmfiguurtje gegoten werden door illustrator en tekenaar Mark Borgions.
 
In de praktijk kiezen de kinderen een personage op basis van hun leesniveau. Hoe hoger het leesniveau, hoe moeilijker de woorden worden. De film start en op bepaalde momenten valt het geluid weg: dat betekent dat de kinderen luidop moeten beginnen lezen. De tekst defileert onderaan het scherm, de stem van de lezertjes wordt opgenomen en aan de tekenfilm toegevoegd. Kinderen kunnen vervolgens hun gepersonaliseerde film bekijken en zo vaak opnieuw beginnen als ze willen. En hoe meer ze oefenen, hoe makkelijker het wordt.
 
De app werd gelanceerd via een tv-, radio- en printcampagne waarin de kinderen ook een rol speelden. Dat gebeurde in het kader van de Jeugdboekenmaand, een initiatief van Iedereen Leest, een vereniging die leespromotieprogramma’s voor klein en groot opstart en coördineert. De app richt zich tot kinderen van 6 tot 9 jaar, met drie verschillende leesniveaus.
 
De resultaten liegen er niet om: de eerste week na de lancering werd de app al 55.746 keer gedownload, er werden 168.139 video’s opgenomen, waarvan 51% gedeeld werd…ARCHIVE / AWARDS


INTERVIEW

Ceramiek: de B-side van Alex Gabriels

Ceramiek: de B-side van Alex GabrielsDOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier