Fr
Close

BEST OF CANNES LIONS 2015

De jury aan het woord: Pieter Staes (These Days) over Promo & Activation

Woensdag 5 Juli 2017

De jury aan het woord: Pieter Staes (These Days) over Promo & Activation

Dinsdagmorgen in Cannes. Belgisch jurylid Pieter Staes, creatief directeur bij These Days, glundert. Gisterenavond scoorde het bureau met “Coins of Hope” voor Child Focus Goud en Zilver in PR en Brons in Outdoor. Drie Leeuwen (en nog een reeks shortlists en ondertussen nog twee extra Bronze, nvdr) zijn een prima reden voor een feestje op maandagavond. Terwijl de rest van zijn team nog geen teken van leven heeft gegeven, staat Pieter ons graag te woord, opvallend fris en monter.
 
Jij hebt van thuis uit je jureerwerk gedaan en bent pas gisteren in Cannes aangekomen. Er is een nieuwe soort jury?
Ja, er zijn er voortaan twee: de Shortlist Jury en de Awarding Jury. Die tweede doet het plezantste werk. (lacht) Als lid van de eerste kreeg ik elke week een “batch” werk toegestuurd. Voor elke case moest ik punten geven. Ik heb er in totaal zo’n 700 gezien. Soms in onderbroek en kamerjas. Wel makkelijk, maar wat je mist, is dat je er met niemand over kan praten.
 
Wat waren de richtlijnen van de jurypresident?
Er was een Skypecall met hem. Ik heb die gemist omdat het te druk was. Maar ik heb wel zijn instructies ontvangen en zijn visie op de categorie. Die waren eerder standaard: let erop of de case echt de naam “Promo & Activation” verdient en of hij past in de subcategorie. En verder moet je gewoon het goede werk eruit halen.
 
Hoe zie je jouw rol als jurylid? Waar let je op? Waarmee wil je met jouw bijdrage het verschil maken?
Ik heb me voorgenomen om goed te letten op het “minder echte werk”. Er zitten altijd dingen tussen waarvan je van mijlen ver ziet dat het “festivalwerk” is. Als ik in de bijhorende beschrijving merk dat het niet om een echte campagne gaat, kelder ik het categoriek: 1 of 2 punten in plaats van 6, 7, 8 of 9. Verder heb ik gezocht naar heel goede ideeën, en er zaten er een paar tussen. Ook heel veel slecht werk. Er wordt wat ingestuurd! Verloren geld. (lacht)
 
Was er veel consensus tussen de juryleden of eerder discussie, vooral bij het kiezen van de Grand Prix?
We zaten niet samen, maar er was wel een “chatbox” om met de andere juryleden te praten. Toch is er niet zoveel onderling overleg geweest. Ik heb dus geen idee of er al dan niet snel unanimiteit was. Mijn persoonlijke favoriet was wel “Unlimited Stadium” voor Nike, van BBH Singapore (nvdr: Brons): geweldig; de beste Promo & Activation case die ik gezien heb! Om jaloers op te zijn …
 
Waarom waren er geen Belgische leeuwen, ondanks de acht shortlists?
Onze ideeën zijn best wel sterk, maar die van andere landen ook. Dit jaar scoren de Amerikanen heel goed, bijvoorbeeld. Nu, als een Amerikaans bureau een goed idee heeft en dat “uitrolt”, dan blazen ze al de rest weg. Ze hebben dan ook een budget zo groot als het gemiddelde BNP van België. (lacht) Het verschil in middelen is zo gigantisch, daar kunnen we niet aan tippen. En we moeten daarmee leven. De grote landen hebben altijd grotere budgetten gehad, maar waren vroeger misschien iets minder inventief. Die tijd is voorbij; iedereen pakt het nu anders aan. Wij Belgen sprongen er vroeger uit, met mortierbrigade en Duval Guillaume. Met een beperkt budget naast het bewandelde pad gaan. Nu is er geen pad meer. Iedereen doet de gekste dingen. Het zijn vaak de budgetten die het verschil maken. Er zijn natuurlijk categorieën waarin dit niet speelt. In radio, bijvoorbeeld, maakt het budget minder uit.
 
Wat zijn jouw andere favorieten?
Over “de Graham” en “Fearless Girl” hoef ik het niet meer te hebben; iedereen heeft intussen gezien hoe goed dit werk is. Maar er is meer. Zoals “We are the Super Humans” van Channel 4, dat in Film heel veel kans maakt om de Grand Prix te winnen. Geweldig. Ook nog veel goed Belgisch werk in deze categorie; “The Midnight Sun” van mortierbrigade, bijvoorbeeld. Ik ben benieuwd naar het einde van de week!

Archief / BEST OF CANNES LIONS 2015