Fr
Close

BRANDS

Philippe Gelder (Gekozen Product van het Jaar): "Het rode logo is een baken voor innovatie voor de winkelende consumenten"

Zondag 22 Januari 2017

Philippe Gelder (Gekozen Product van het Jaar):

In mei vorig jaar nam Philippe Gelder in samenwerking met meerdere partners wereldwijd het ‘Gekozen Product van het Jaar’ over. Dat merk dat in 1987 ontstond in Frankrijk, is vandaag aanwezig in 35 landen. We gingen de CEO van de nieuwe overkoepelende structuur Voted Product of the Year Worldwide opzoeken. Dat deden we de dag na het gala in Parijs, waar de laureaten van 2017 bekendgemaakt werden en tegelijk de 30ste verjaardag van het bekende rode logo gevierd werd.
 
De organisatie van Gekozen Product van het Jaar viert haar 30ste verjaardag. Wat is er veranderd sinds de creatie van deze marketingtool in Frankrijk?
De kracht van het concept achter Gekozen Product van het Jaar zit in het feit dat het zich actief bezighoudt met twee fundamentele elementen die vandaag meer dan ooit actueel zijn: innovatie en het woord van de consument.
 
Vernieuwen is de enige manier om te groeien en de marges hoog te houden. Innovatie moet centraal staan binnen een bedrijf, in zijn processen, zijn teams en R&D… Dan heb je het belang van het woord en de keuze van de consument. Wat ook het kanaal is waardoor de consument geconfronteerd wordt met het product, dat overleeft of verdwijnt als de consument dat wil. Deze twee parameters zijn fundamenteel voor Gekozen Product van het Jaar en ze zijn actueler dan ooit. Maar we blijven evolueren: ons logo is licht aangepast, het voedingsaanbod is uitgebreid met een sensoriële testfase en een on pack teken, er staat een studie op stapel om de merken meer insights en meer content aan te reiken. Op 19 januari vierden we onze 30ste verjaardag in Parijs en voor de gelegenheid hebben we een aantal mooie vernieuwingen aangekondigd, in aanwezigheid van meer dan 1000 gasten.
 
Wat zijn mogelijk vormen van ontwikkeling, los van de geografische expansie? Koesteren jullie plannen om te diversifiëren, spin-offs of andere initiatieven in het leven te roepen?
Geografische expansie is mijn prioriteit voor de komende jaren. We hebben zopas Chili, Mexico en Slovenië in het leven geroepen; in 2018 komt Marokko erbij en we zijn druk bezig met Azië. Daarnaast hebben we twee groeipijlers: enerzijds de exploitatie van onze gegevens (betreffende meer dan 200.000 consumenten die jaarlijks wereldwijd ondervraagd worden over productinnovatie) en anderzijds de lancering van een project dat de spelers inzake innovatie in staat stelt elkaar op regelmatige basis te ontmoeten, om voor meer content en antwoorden te zorgen. Maar eerst moeten we nog wennen aan de verwerving van de wereldwijde licentie voor het team compleet is en we al die plannen kunnen verwezenlijken, ook al doen we dat in partnerschap met complementaire hoofdrolspelers.
 
Onlangs verklaarde je in L’Echo dat je productinnovatie een centrale rol in het creatieve proces van bedrijven en merken wil geven. Wat bedoelde je daar precies mee?
In de industrie hebben bedrijven interne productinnovatie veel te snel laten vallen. Daar zijn volgens mij twee redenen voor. Ten eerste speelt de crisis en het gebrek aan ambitie; dan is er de digitale impact, waarvan velen gedacht hebben dat het volstond die switch te maken om zo automatisch te innoveren. Niet dus. Je mag het kanaal en wat je erop zet niet met elkaar verwarren. Om een voorbeeld te geven, ’t is de originele serie waar iedereen op Netflix naar kijkt die voor traffic zorgt, niet de technologie om ze ter beschikking te stellen.
 
‘Gekozen Product van het Jaar’ heeft een ongelooflijke kracht, een fundamenteel pragmatisme. Het logo kan uitgroeien tot een echte gids, een factor die het mogelijk maakt om marketingcampagnes op een meer evenwichtige manier op te bouwen. Door te innoveren om het logo te verwerven en aldus de consument te bekoren, vervolgens door als katalysator te dienen voor een betere zichtbaarheid van het product. Door de acties in de field, in store hun juiste plaats te geven, zonder te vervallen in een ondoeltreffende ‘alles op het internet’ aanpak.
 
De volgende prijsuitreiking voor België staat gepland op 14 februari. Wat voor balans maak je op van deze editie?
Ik ben zeer tevreden. Katia Van Eecke die instaat voor de Benelux en de Duitstalige landen, heeft aanzienlijk veel werk verzet. In drie jaar tijd is het merk uitgegroeid tot een onmisbare speler in het Belgische marketinglandschap. Deze editie boekt een toename van meer dan 50%, met nieuwe categorieën. Verder wil ik wijzen op de inbreng van Denis Knoops, de CEO van Delhaize, als peter van de editie van 2017, na François-Melchior de Polignac, de CEO van Carrefour, vorig jaar. Het illustreert dat het concept zijn plaats heeft gevonden in België.
 
Dit jaar wacht de laureaten een presessie boordevol content. Het rode logo is immers niet alleen een teken van productinnovatie voor de consumenten in de winkel, het vormt ook een meerwaarde in B2B. De geloofwaardigheid van ons logo op de markt is ook een teken van zijn efficiëntie. Dat is wat ons drijft en de balans is ruimschoots positief. Het is trouwens toch geweldig dat we Valentijn gekozen hebben om uiting te geven aan onze passie voor producten en innovatie? We hebben echt een geweldige avond voor jullie in petto!

Archief / BRANDS