SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Effie Awards 2016: de laureaten

Vrijdag 10 Juni 2016


Effie Awards 2016: de laureaten
De jury van de Effie Awards die dit jaar voorgezeten werd door Ignace Heyman (COO van Lotus Bakeries), heeft zijn verdict bekendgemaakt. Uit de 35 ingeschreven campagnes en de dertien finalisten selecteerde de jury un Gold, drie Silver en vijf Bronze. TBWA Brussels is de grote winnaar van de avond en mage en Gold mee naar huis nemen (samen met PHD Media), alsook een Bronze. De Gold bekroont de 'Helemaal Mee Tournee' voor Telenet, terwijl de Bronze te beurt viel aan de Ondernemerschapscampagnes van KBC. De drie Silver zijn voor Sunweb/LDV United, WWF/Famous en Medialaan/Flexus. De vier resterende Bronze gaan naar Lidl/BBDO, Matexi/Duval Branding, Hans Anders/Havas en Rode Kruis/Duval Guillaume.

GOLD: Telenet – 'Helemaal Mee Tournee' (TBWA/PHD Media)
We schrijven eind 2014. Telenet trekt nog steeds nieuwe klanten, maar de tevredenheid van de bestaande klanten neemt af. Het is een klassiek gegeven in de sector: de telecom-spelers concentreren zich op de globale wervingskracht, maar besteden relatief gezien minder aandacht aan de bestaande klanten. Ook al blijft Telenet pertinente innovaties op de markt brengen, toch voelen maar weinig klanten zich daarbij betrokken, omdat ze zich soms wat verloren voelen ten opzichte van alle nieuwe technologieën die voortdurend opduiken.

Wat ze daarentegen wel willen, is altijd en overal kunnen surfen. Maar Telenet heeft zich altijd geconcentreerd op de installatie van de modem en heeft te weinig aandacht besteed aan de behoeften inzake draadloos internet. Tot zover de marktsituatie.
 
Op basis van de veronderstelling dat de beste manier om de klanten van het Telenet-verhaal te overtuigen erin bestaat het samen met hen te beleven, lanceert Telenet een nieuwe proactieve dienst: "Helemaal Mee Tournee". Telenet-technici gaan gratis op bezoek bij de klanten om hun problemen op te lossen, ze raad te geven en te helpen. Of het nu gaat om de optimalisatie van hun wifisignaal, ze te laten kennismaken met de nieuwe Telenet-apps, een update van hun toestellen, een betere kwaliteit van het beeld van hun digitale televisie, vergeten paswoorden terug te vinden, enzovoort. Aan het einde van de bezoeken profiteren de klanten beter van de Telenet-diensten en krijgen ze meer waar voor hun geld. Elk bezoek wordt op maat voorbereid; de technicus weet wie hij bezoekt en heeft alle gegevens om het bezoek te personaliseren.
 
Strategisch gezien voert Telenet ook twee grote shifts door: het evolueert van wervende campagnes naar een nieuwe proactieve dienst en van storytelling naar storydoing, met positieve mondelinge reclame als resultaat. Aldus komt de operator met een concreet en structureel antwoord voor een zwak punt binnen zijn categorie (weinig aandacht voor bestaande klanten), door de lat voor de klantendienst veel hoger te leggen. In communicatie speelt de omslag van zeggen naar doen een cruciale rol: het gaat niet meer om wat Telenet over zichzelf zegt, wel om wat de klanten over Telenet zeggen.
 
Aan het einde van de rit waren de klanten die bezocht werden door de "Helemaal Mee Tournee" tevreden klanten en diegenen die op het punt stonden weg te gaan, zijn toch gebleven. De positieve reacties waren ook terug te vinden op de sociale netwerken. Kers op de taart: hoewel Telenet de tournee nooit als een commerciële actie beschouwde, is gebleken dat de door de tournee bezochte klanten achteraf meer Telenet-diensten gingen verbruiken. Daarom besloot de operator om de "Helemaal Mee Tournee" structureel in zijn beleid te integreren sinds half 2015. Wat als een marketinginvestering om het klantenbestand te behouden startte, is uitgegroeid tot een duurzame dienst. Telenet legde de lat van de klantentevredenheid en de proactieve service ook hoger, wat een nieuwe norm in de sector introduceerde.
 
SILVER : Sunweb – 'Zondedju!' (LDV United)
De markt van de vliegvakanties naar de zon via touroperators daalt jaar na jaar, een trend die sinds vorig jaar nog sterker voelbaar is (-6%). Bovendien is de concurrentie er bikkelhard. Sunweb dat zich sinds 2006 onderscheidde als pure online TO met als USP de laagste prijzen, zag zijn groei in 2014 vertragen, doordat ook de grote jongens als Neckermann, Jetair en Thomas Cook hun positionering en aanbod bijstuurden door ook sterker in te zetten op online verkoop en lage prijzen.
 
In deze context stelde Sunweb zich tot doel zijn sales met 30% te doen groeien. Daarnaast wilde het de traffic naar zijn site met 30% omhoog krijgen, de spontane merkbekendheid stimuleren en het merk opnieuw positioneren als de prijsspeler.
 
Met die doelstelling voor ogen, creëerde Sunweb als hoeksteen van zijn strategie een prijsvergelijkingstool, meteen een erg goede reden om de site van de TO te bezoeken. Die werd ‘Zondedju!’ gedoopt, een manier om in te spelen op de frustratie die mensen ervaren als ze te veel betalen. De lancering van de site was alvast een succes en haalde verschillende Vlaamse kranten, radiostations en het VTM-nieuws, wat de naambekendheid uiteraard ten goede kwam. Opmerkelijk was de vroege start van de campagne die in Nederlandstalige media werd gevoerd: die startte al in november en het grootste mediagewicht kwam in december te liggen (terwijl januari normaal de topmaand is voor de reissector). Hiermee was Sunweb de concurrentie dus voor. Daarna wachtte Sunweb tot juni-juli-augustus om opnieuw te kunnen pieken in SOV voor de last-minute boekingen.
 
Deze strategische herschikkingen leverden resultaat op. De sales namen toe met 39%, wat meteen de grootste absolute groei ooit was voor Sunweb. Die werd hoofdzakelijk gerealiseerd in Vlaanderen en kan dus aan de campagne worden toegeschreven. Ook de traffic naar de site nam toe met 42% (+ 48% in Vlaanderen, in Wallonië was er een organische groei van 13%). De spontane merkbekendheid in Vlaanderen steeg van 16% in november 2014 tot 27% in december 2015. Tot slot claimde Sunweb Zondedju! zijn laagste prijspositionering terug. Dat ging overigens niet ten koste van andere imagoparameters: qua reputatie gaat het merk er zelfs op vooruit van 22% in 2014 tot 33% in 2015. En, een niet onbelangrijk nevenverschijnsel: Zondedju! heeft de Vlamingen prijsbewuster gemaakt: 56% die zich de campagne herinnerde, gaf aan hierdoor meer prijzen verte gelijken voor hun vakantie en 22% van de Vlamingen die een vakantie boekten in 2015 zegt de Zondedju! vergelijkingstool gebruikt te hebben. Dat leverde de TO en zijn bureau LDV een verdiende Silver EFFIE op.
 
SILVER: Medialaan - 'Rode Neuzen Dag' (Flexus)
Vertrekkende vanuit de constatering dat merken ook iets moeten teruggeven aan de maatschappij, besliste Medialaan in 2015 dat het zijn maatschappelijke rol breder wilde uitspelen met zijn merken vtm en Qmusic. In vergelijking met Eén (Kom op tegen Kanker, enz.) en Studio Brussel (Music for Life) stond dit namelijk op een laag pitje. Aldus lanceerde Medialaan in juni vorig jaar Rode Neuzen Dag, een lokale variant op het internationale 'format' Red Nose Day. Met het nieuwe merk in de markt van de goede doelen wilde Medialaan de problematiek van psychische problemen bij jongeren aankaarten – 20% van de Vlaamse jongeren kampt namelijk met mentale problemen – en een fundraising organiseren. De commerciële doelstellingen waren op 6 maanden tijd 2,5 miljoen euro ophalen, onder meer via de verkoop van 100.000 Rode Neuzen. Op communicatievlak beoogde het onder meer een 'total awareness' van 60% voor het merk op het einde van 2015, de problematiek op de kaart zetten én vtm en Qmusic versterken in hun maatschappelijke rol.

Medialaan en communicatiepartner Flexus gebruikten in de communicatiestrategie voor het merk het spanningsveld tussen humor en sérieux. Het duo koos de baseline 'Lachen helpt' en echte mensen kregen de hoofdrol in alle spots en advertenties. Doelstellingen waren activeren, een imago creëren en snel awareness opbouwen. Wat betreft de mediastrategie koos het duo aldus voor een multi- en crossmediale aanpak, gericht op twee doelgroepen: 12-54 en de subdoelgroep 12-24 jaar.

Rode Neuzen Dag bewees dat er in Vlaanderen een breed draagvlak is voor het gekozen thema, bij de lancering onontgonnen terrein op de goededoelenmarkt. In zes maanden tijd haalde de campagne 3,8 miljoen euro op, onder meer door de verkoop van 351.000 neuzen. De eerste editie bracht zo 35% meer op dan Music For Life in zijn eerste jaar. Daarnaast noteerde het nieuwe merk op 6 maanden tijd een awareness van 87%, ruim boven de doelstelling en bijna op hetzelfde niveau als de awareness van Music For Life en Kom op tegen Kanker, charity organisaties die al veel langer actief zijn. Tot slot gingen de parameters wat betreft maatschappelijke betrokkenheid van de merken vtm (+34%) en Qmusic (+20%) ruim de hoogte in. En, last but not least, de problematiek kreeg aandacht in alle lagen van de maatschappij.

SILVER: WWF - 'Uitstervende families redden een uitstervende familie' (Famous)
WWF ging wereldwijd het engagement aan om tegen 2022 het aantal tijgers te verdubbelen. Een maatregel die dringend nodig was,aangezien er nog slechts 3. 200 tijgers in het wild leven terwijl ze 100 jaar geleden nog met 100.000 waren. WWF België maakte in 2015 dan ook een prioriteit van deze problematiek en zette een adoptieprogramma op rond de tijger. Voor minimum 9 euro per maand konden mensen een tijger adopteren. Een bescheiden som, maar een grote uitdaging voor WWF om nieuwe donateurs te werven in een overvolle markt, met een onderwerp dat niet direct bovenaan de agenda van de Belg stond en waarvan niemand wist dat het een brandende kwestie was…

Dat was meteen het probleem waarmee Famous geconfronteerd werd: hoe de tijgerproblematiek relevant maken door een tijger te adopteren voor negen euro per maand? Antwoord: door de uitstervende tijgers te linken aan hun eigen familie! Meer dan 30% van de familienamen in België zijn namelijk met uitsterven bedreigd. Famous bracht aldus deze twee families bij elkaar onder de campagnekoepel: 'Uitstervende families redden een uitstervende familie'. Dat werd vertaald in het online centraal platform reddetijger.be waarbij Belgen konden ontdekken hoeveel mensen er nog zijn met dezelfde familienaam, waarna iedereen uitgenodigd werd om een andere uitstervende familie – die van de tijgers – te redden.

Op enkele dagen tijd mocht reddetijger.be niet minder dan 156.000 unieke bezoekers verwelkomen en in een maand was het aantal online adopties van tijgers verdriedubbeld. De keuze voor social media en PR zorgde ervoor dat WWF op slechts drie dagen tijd een op drie Belgen via sociale media bereikte en een PR-waarde genereerde die twaalf keer zo hoog was als het gespendeerde campagnebudget. Last but not least, in april 2016 kreeg WWF een rapport onder ogen waarin stond dat de tijgerpopulatie in opmars was en dit voor de eerste keer sinds 2010. Er leven vandaag ongeveer 4.000 tijgers in het wild!
 
BRONZE: Lidl - 'Voor iedereen die telt' (BBDO)
Lidl kende de afgelopen jaren een sterke groei in marktaandeel. Deze groei werd vooral gedreven door functionele en promotionele factoren: winkelopeningen en -uitbreidingen, ruimere openingstijden, een ruimer aanbod van artikelen en investeringen in promoties om meer klanten aan te trekken. De commerciële uitdaging voor 2015 was duidelijk: de groei verderzetten, maar dan wel op een duurzamere manier en bovendien een die meer waarde creëerde.

In eerste instantie werd dit vertaald in een commerciële strategie die gericht was op het aanwerven van nieuwe klanten (sociale klasse 1-4) en tegelijkertijd de bestaande klanten (sociale klasse 5-8) zou behouden. De eerste groep moest overtuigd worden van de kwaliteit, terwijl de tweede moest bevestigd worden in zijn denkpatroon: Lidl blijft een discounter met lage prijzen. Met andere woorden, Lidl moest opgewaardeerd worden en evolueren van een functionele discounter naar een smart discounter.

Op creatief vlak bedacht BBDO Belgium de lijn 'Lidl voor iedereen die telt' die de consument centraal stelde. Lidl wilde uitstralen dat het een zorghebbend merk is, net zoals de klant dat ook is voor zijn vrienden en familie. Om dat te bewijzen beslisten BBDO en Lidl om in al de communicatie-uitingen van de adverteerder (tv, radio en print) te focussen op de categorie van verse producten, want – zo redeneerde het duo – dat is wat een gezinshoofd ook doet voor diegenen die hem nauw aan het hart liggen.

Resultaat: Lidl slaagde in zijn uitdaging om van een functionele discounter, die oververtegenwoordigd was in de lagere sociale klassen, te evolueren naar een smart discounter die alle gezinnen aanspreekt. Kers op de taart was het omzetcijfer in de categorie van verse producten. Dat steeg met 19%.

BRONZE : KBC - 'Ondernemerschap stimuleren loont' (TBWA Belgium)
In de nasleep van de financiële crisis zag KBC in 2013 zijn resultaten op verschillende parameters achteruitgaan, en specifiek in het ondernemerssegment. Het historische marktleiderschap stond onder druk, met een verminderde instroom van nieuwe klanten, in die mate dat 2014 het jaar kon worden waar BNP Paribas Fortis het marktleiderschap zou overnemen. De oorzaak volgens de grootbank? In 2012 investeerde KBC twee tot vijf keer minder in media dan zijn grote concurrenten. KBC wilde aldus het marktleiderschap terugwinnen, opnieuw de referentiebank worden voor ondernemers in Vlaanderen en tegelijk het negatieve imago van de bank bij het grote publiek omkeren.

Daartoe besliste de grootbank om van campagnestrategie te veranderen. Een eerste wijziging bestond erin af te stappen van traditionele productcommunicatie en meer relevantie creëren voor de ondernemer. Verder wilde KBC het grote publiek bij de campagnes betrekken, vanuit de gedachte dat beide partijen elkaar kunnen vooruithelpen. Concreet betekende het dat KBC van pure 'vertel-campagnes' naar 'doe-campagnes' evolueerde, waarbij het grote publiek telkens betrokken werd d.m.v. interactieve concepten in de campagnes.

KBC en TBWA lanceerden in de periode 2013-2015 drie grote campagnes gericht op het ondernemerssegment. 'Het Gat in de Markt (2013), 'Alles Kan Beter' (2014) en 'Pop-up Webshop' (2015) steunden alledrie op een centraal platform dat interactief gevoed werd door ondernemers en het grote publiek. 'Het Gat in de Markt' was gebaseerd op het samenbrengen van startende ondernemers met een specifieke ambitie en gemeenten die nood hadden aan een specifieke detailzaak. Na een oproep naar het brede publiek werden 171.157 'gaten in de markt' geïdentificeerd wat resulteerde in 5.825 directe leads met ondernemers. 'Alles Kan Beter' focuste dan weer op doorstarters ofwel ondernemers die hun bedrijf wilden verbeteren. Via een online platform werden vragen  gesteld aan het publiek en stuurde dat laatste 521.088 concrete suggesties door. 'Pop-up Webshop' tot slot richtte zich naar groeiers die hun zaak online wilden lanceren. KBC noteerde bijna 2000 contacten met ondernemers en 10 zaken konden gedurende zes maanden hun aanbod online bij het grote publiek testen.

Op commercieel vlak resulteerden de drie campagnes onder meer in een herwonnen marktleiderschap (30%) binnen het ondernemerssegment. Op communicatievlak scoorde de KBC op verschillende parameters. De bank is opnieuw de referentiebank voor ondernemers, verdubbelde zijn imagoscore als proactieve partner, haalde een hogere klanttevredenheid en overtrof het aantal vooropgestelde leads voor elke campagne. Anderzijds heeft KBC dankzij zijn nieuwe communicatieaanpak bij het grote publiek opnieuw het imago van een bank die zich inzet voor de ondernemers.
 
BRONZE: Matexi - 'Welkom in de buurt' (Duval Branding)
De hoogdagen van residentiële nieuwbouw zijn voorbij. Bovendien is de markt enorm versnipperd. In deze dalende markt ging Matexi toch voor langdurige groei. Aan de ene kant wilde Matexi de merkbekendheid beduidend verhogen. Aan de andere kant wilde het zijn aantal kwalitatieve leads - via meer bezoekers op de website en op de kijkdagen - vermeerderen om zo de toevoer naar de verkoopsfunnel te optimaliseren.
 
Om zich te onderscheiden van de concurrentie die zich concentreert op de woning ‘an sich’, positioneert Matexi zich als buurtontwikkelaar. Studies wezen immers uit dat 82% van de Belgen de buurt mee in overweging neemt bij de keuze van een woning.
 
Die missie verwoordt Matexi als: ‘Welkom in de buurt’, een baseline die in alle communicatie centraal staat. Het idee wordt ook doorgetrokken naar de communicatiemiddelen. Enerzijds benut het merk media die dichtbij de mensen staan: radio, regionale kranten, huis-aan-huisbladen, banners, e-mailings en Facebook. Daarnaast zet het merk bovendien in op initiatieven die het buurtverhaal diepgaander inhoud geven: de Buurtbarometer (online tool), Vicinia (kenniscentrum), buurtevenementen.
 
Deze strategie wierp haar vruchten af. De (geholpen) merkbekendheid steeg met 50%, wat Matexi in de mentale top-3 tilde. Het ‘buurt’-idee vond ook veel weerklank in de pers, met 555 artikels, goed voor een mediawaarde van 891.OOO €. Het aantal kijkdagbezoekers steeg met maar liefst 30%. Ook het aantal webbezoekers nam opvallend toe. Ook de commerciële doelstelling werd ruim gehaald. Na een aantal stabiele jaren (tussen 400 en 600 verkochte units per jaar) is de verkoop – vanaf de introductie van het ‘buurt’-concept – gestegen tot 719 units in 2014 (+20%) en 870 units in 2015 (+21%), en dat in een moeilijke, dalende markt. Een welverdiende Bronze dus voor Matexi en Duval Branding.
 
BRONZE : Rode Kruis-Vlaanderen – 'Helpt Helpen' (Duval Guillaume)
De naambekendheid van het Vlaamse Rode kruis bedraagt ongeveer 100%. Toch was eind 2014 niet alles even rooskleurig voor de NGO. De communicatie was te versnipperd tussen de verschillende diensten, met als resultaat een onduidelijke perceptie van de ondernomen acties. Verder ontbrak het de organisatie ook aan ‘saliency’. Voor het grote publiek is het Rode Kruis een evidentie en dus zijn de mensen geneigd te denken dat het er altijd zal zijn. De laatste jaren hadden deze structurele problemen ook geleid tot een negatieve evolutie, zowel op commercieel als op communicatievlak. De vier pijlers in het businessmodel – giften, vrijwilligers, bloed en cursussen – werden alsmaar kwetsbaarder.
 
Om de communicatieproblemen aan te pakken moest het Rode Kruis opnieuw zijn relevantie aantonen in het leven van elke Vlaming, en hem/haar zo overtuigen van de noodzaak, de effectiviteit en de gevolgen van een gift, of het nu om tijd, geld of bloed gaat. Er werden vier communicatiedoelstellingen nagestreefd: het verbeteren van de attitude tegenover RK-V, de kennis over de activiteiten van RK-V, het imago van RK-V en het online engagement.
 
Vertrekpunt van de strategie: het fundamenteel optimistisch mensbeeld van RK-V, nl. de overtuiging dat de meeste mensen voldoening halen uit het helpen van anderen, iets wat RK-V elke dag in zijn werking constateert. In dat mensbeeld komt niet-helpen niet zozeer voort uit egoïsme of egocentrisme, maar wel uit factoren als onwetendheid, gebrek aan ervaring… Er is dus een groot verschil tussen droom en werkelijkheid.
 
Toch vragen mensen niets liever dan elkaar helpen. Dat zal het Rode Kruis mogelijk maken: zonder de organisatie kunnen we geen bloed geven, hulpposten voorzien, patiënten vervoeren of naar het ziekenhuis gaan. In die optie is RK-V niets meer dan een hyper-efficiënt georganiseerde en wetenschappelijk onderbouwde in-between tussen zes miljoen Vlamingen die willen helpen, en dezelfde zes miljoen Vlamingen die diezelfde hulp ooit nodig zullen hebben. Dat is de betekenis achter de nieuwe baseline ‘RK-V. Helpt helpen’.
 
Om duidelijk te maken dat RK-V van ons allemaal is, en dat we allemaal een stukje van RK-V zijn, focussen de spots op de link tussen helper en geholpene. Concreet zien we hoe hulp gegeven wordt (bv. een pas bevallen vrouw die bloed toegediend krijgt, of een kind dat beademing krijgt), en volgen we dan die weg terug, doorheen alles wat RK-V doet, tot aan het begin: iemand die helpt (concreet: een bloeddonor en iemand die geld doneert). Afgesloten wordt met de campagnelijn: ‘Het Rode Kruis, dat ben jij.’
 
Voor alle commerciële doelstellingen werd eind 2015 het beoogde resultaat behaald. Ook voor de communicatieve doelstellingen was  de evolutie positief, betreffende de kennis van de activiteiten, het imago, de attitude en het online engagement.
 
BRONZE: Hans Anders – 'Het kan anders' (Havas WW Brussels/UM)
Hans Anders is actief op de Belgische markt van de opticiens. In 2011 wordt deze markt gedomineerd door zelfstandige opticiens, bekend om hun expertise en de kwaliteit van hun producten, maar ook om hun zéér hoge prijzen. Alternatief voor de zelfstandige opticiens zijn de optiekketens. In België is Pearle alleen al qua distributie en media-investeringen overduidelijk de leider van de optiekketens. In deze context ziet Hans Anders in 2011 zijn omzet met maar liefst 3% dalen. De situatie is des te dramatischer omdat de markt een organische groei kent (bevolkingsgroei in België en vergrijzing). Het was dus de hoogste tijd om de negatieve trend om te buigen.
 
Doelstellingen: omzetgroei van 5% per jaar, door meer klanten aan te trekken. Om daarin te slagen, moet de kwaliteitsperceptie verbeteren, zonder het merk-DNA (scherpe prijzen) te verloochenen. Anderzijds moet ook het vertrouwen van de klanten verhogen.
 
Daartoe gooit het merk zijn creatieve strategie radicaal om. Die was tot dan toe enkel gericht op promotie. De missie van Hans Anders krijgt een centrale plaats: het gaat om een democratisering van de optiekmarkt. De implementatie gebeurt via transparantie en empathie, op basis van insights, vragen en bedenkingen uit het dagelijks leven. Er wordt een punt gezet achter de gratis promotiecommunicatie en de typische ‘discounter’ codes verdwijnen. Alle promoties worden in de merkcommunicatie geïntegreerd. Die weerspiegelt de waarden expliciet op een kwalitatieve manier. Hans Anders positioneert zich als challenger en wil aantonen dat het ook… anders kan. Wat de media betreft, spitst de communicatie zich toe op radio en gratis regionale pers.
 
Tussen 2011 en 2015 worden alle commerciële doelstellingen meer dan behaald. De campagne slaagde er ook in de merkoverweging te versterken (ze rondde de drempel van 20% in 2013), met tegelijk een significante daling van de merkoverweging voor de zelfstandige opticiens. Vanaf datzelfde jaar is de merkvoorkeur exponentieel gestegen om in 2015 het niveau van de onafhankelijke opticiens te evenaren. Hetzelfde geldt voor het vertrouwen: dat groeit en de kloof met de onafhankelijke opticiens verkleint.ARCHIVE / AWARDS


INTERVIEW

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie):

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie): "Als het hart de richting aangeeft, volgt het hoofd vanzelf"DOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier