SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Xavier Bouckaert (Roularta): "Digital wordt onze eerste strategische bekommernis"

Zondag 13 Maart 2016


Xavier Bouckaert (Roularta):
2015 was een bijzonder jaar voor Roularta. De groep verkocht zijn Franse activiteiten aan Altice: een overname die met opluchting onthaald werd door de nieuwe CEO, Xavier Bouckaert. Hij blikt terug op de gebeurtenis en de minpunten van het afgelopen jaar, vertelt over zijn visie op de media en blikt vooruit op de toekomst van de groep.
 
Jullie hebben meermaals geprobeerd de meubelen te redden in Frankrijk, maar wellicht haalde dat niet veel meer uit?

Onze Franse activiteiten draaiden permanent met verlies en ze wogen financieel zwaar door gedurende lange jaren. Door de verkoop verbetert onze situatie aanzienlijk. Er zijn in totaal drie herstructureringsplannen geweest. Iedere keer hoopten we natuurlijk om de situatie te kunnen rechttrekken. Er speelden verschillende factoren tegelijk: de crisis van 2008 die iedereen getroffen heeft, de transformatie van de media die in een stroomversnelling geraakte en de ingewikkelde Franse context, zowel op politiek vlak als economisch en sociaal gezien. Een reddingsplan opstellen in Frankrijk vraagt tijd: het duurt minstens tien maanden voor je het kunt uitvoeren. Maar ondertussen blijft de situatie evolueren en de omzet dalen, dus moet je het plan herzien. We hebben echt alles geprobeerd, maar op een bepaald moment werd het uiterst dringend een oplossing te vinden en drong de verkoop zich op.
 
Waar lag het grootste probleem? Bij de afkalvende verkoopcijfers of op de moeizame reclamemarkt?

Er is een enorm verschil met België, vooral als het om magazines gaat. Tijdens het eerste semester van 2015 daalden de globale reclame-inkomsten van de magazinepers met ongeveer 10%, terwijl ze tijdens dezelfde periode in België met 2% vooruitgingen. In Frankrijk werden gekraakte prijzen gehanteerd, wat de concurrentie compleet vertekende. Ook het aantal abonnementen holde uit. De losse verkoop was al jaren een probleem. Bovendien werkt het Franse distributiesysteem niet zo goed. Er zijn veel stakingen en dat had een impact op de bevoorrading van de kiosken. Alle bronnen van inkomsten stonden onder druk. Dat is in België nooit het geval geweest.
 
Er is nog altijd een samenwerking voor Le Vif/L’Express, aangezien de titel van het magazine niet veranderd is?

Er wordt nog steeds redactioneel samengewerkt, inderdaad. Elke week publiceren we artikels van l’Express in de internationale pagina’s. We nemen ook specials over, zoals de editie die gewijd was aan Napoleon bijvoorbeeld. Dat werkt à la carte. Daarnaast drukken we nog steeds al hun magazines, behalve L’Express, en we beheren de abonnementen van Point de vue en Lire. Maar verder hebben we geen activiteiten meer in Frankrijk, aangezien we onze participatie in Ideat en Good Life verkocht hebben aan de uitgever Laurent Blanc.
 
Wat voor balans maak je in België op van het jaar 2015?

De reclame-inkomsten van bijna al onze media zijn gestegen, soms zelfs aanzienlijk. Dat geldt voor televisie, internet en radio – terwijl je toch elk jaar te horen krijgt dat radio niet meer kan groeien. Ook de websites zijn een succes, hun omzet is met 10% gestegen. En het bereik blijft toenemen. Het verheugt ons dat we een van de weinige groepen zijn die wat dat betreft groeien. Ook in januari blijft die trend doorzetten.
 
Wat onze magazines betreft, tekenen we opvallende groeicijfers op. De sterkste groei is voor Knack dat zijn bereik nog met 15% ziet stijgen. Ook Trends Tendances evolueert positief, na enkele moeilijke jaren. In 2009 was de titel niet meer winstgevend, vanwege de sterke daling van de reclame-inkomsten, maar vandaag is het een van onze best presterende magazines. Dat is mede te danken aan de ontwikkeling van de events, salons en newsletters. Onze medische titels zijn een must voor de farmaceutische groepen en Data News boekte een vooruitgang van 21%.
 
Jullie werden zopas geselecteerd door het Innovation Fund van het Google Digital News Initiative, met Metahaven. Kun je iets meer over dat project vertellen?
 
Met Metahaven gaan we een reeks metagegevens toevoegen aan alle mediacontent en ze op een relevante manier aan onze lezers aanbieden, in de vorm van nieuwe digitale diensten. Dankzij Metahaven kunnen we ook het creatieproces van de informatie optimaliseren, door de journalisten beter te ondersteunen als ze content maken. Voor dat project werken we samen met Zeticon dat gespecialiseerd is in ‘text mining’, alsook met de departementen Informatica en Elektrotechniek van de KU Leuven. Zij stellen hun expertise inzake de verwerking van tekst, beeld en video ter beschikking.
 
De website die al jullie titels overkoepelt, is wellicht iets waarover jullie erg tevreden zijn. Het verschil tussen de site van een magazine en die van een krant is vandaag erg klein geworden, in feite.

Absoluut, we zijn even snel als zij. We zijn de derde grootste newssite van België en we groeien nog steeds, wat niet iedereen kan zeggen. Op onze nieuwssites zien we zowel onze online reclame-inkomsten als onze bezoekersaantallen toenemen. Natuurlijk is Het Laatste Nieuws groter, dat is een massasite en het is niet onze bedoeling die in te halen. Verder is het evenmin onze roeping om dezelfde dingen te brengen dan de krantensites.
 
Wat er ook van zij, we zijn de enige nationale nieuwssite. We werken met een specifiek team dat alle onderwerpen behandelt en ondersteund wordt door de printredacties. We coveren de actualiteit de klok rond, maar daarnaast beschikken we in huis ook over meerdere gespecialiseerde redacties, zoals die van de Artsenkrant, Datanews, Bodytalk, enzovoort. Zij leveren informatie aan die je nergens anders zult vinden, specifieke onderwerpen die toch interessant zijn voor het grote publiek. Het is deze mix van actualiteit en zeer gespecialiseerde materie die ons onderscheidt van de rest.
 
De site blijft een volledig apart medium dat niet op dezelfde manier als print kan worden behandeld, maar wel dezelfde kwaliteit als de magazines moet hebben. De doelstelling bestaat er niet in zoveel mogelijk clicks te halen. Wat ook de evolutie mag zijn, kwaliteit zal uiteindelijk altijd het verschil maken. Dat zit een beetje in onze genen: onze journalisten werken altijd met diepgang, ze moeten niets overhaast doen. De inhoud is belangrijker dan de deadline. Ze zijn het gewend van diep te graven. Die magazinebenadering hanteren we ook op de website.
 
Paradoxaal genoeg blijft papier ondanks de enorme impact van digital een gegeven war je niet omheen kunt.

Voilà. We gaan niet het voorbeeld volgen van Newsweek: papier afschaffen om dan een jaar later in te zien dat we een grote stommiteit begaan hebben en dan de printversie opnieuw opstarten. Dat was altijd al een evidentie, ik vond dat een dwaze beslissing. Je moet je moment weten te kiezen en volgens mij zal het niet voor de komende jaren zijn. Zoals je zegt, is het paradoxaal. Digital is inderdaad alomtegenwoordig, maar gemiddeld leest slechts 5% van onze abonnees digitaal. En diegenen die enkel de digitale versie kopen, vertegenwoordigen amper 2% van het totaal. Het is onze rol als uitgever de toegang tot onze merken te vergemakkelijken. Of dat nu via print, de computer, smartphone of een tablet is, dat maakt niets uit. Zolang de lezers betalen voor de content. Mensen kunnen kiezen voor een print of een digitaal abonnement, of een combinatie van beide. De meesten kiezen voor het volledige pack.
 
Wat telt, is wat de consumenten willen. Alle opties bestaan, het is geen debat tussen jong en oud. Ik ken oudere mensen die enkel digital lezen en jongeren die een voorliefde koesteren voor papier. Dat zal volgens mij zo blijven, maar door de technologische evolutie zullen er nog meer verschillende manieren komen om toegang tot de media te krijgen en daar kunnen we alleen maar blij om zijn.
 
Door de technologische evolutie is ons bereik geëxplodeerd. Vroeger hadden we misschien een miljoen lezers, nu is dat vijf keer zoveel. Een Belg op twee leest onze media. Het is onze rol die toegang te vergemakkelijken. Dus blijft papier – dat een groot leescomfort biedt – onmisbaar. Diverse studies tonen aan dat de sterke band tussen een lezer en zijn mediamerk samenhangen met papier. Het creëert een grotere betrokkenheid dan bijvoorbeeld een website. Dat zal zo blijven, ook al zal print nog meer concurrentie krijgen door de opmars van nieuwe devices.
 
Wat zijn de prioriteiten voor de groep inzake investeringen en groei?

Digital zal onze eerste strategische prioriteit zijn. We investeren al enorm veel in wat we ‘digilocal’ noemen. Verder zullen we ook blijven investeren in multimedia, wat altijd de basis van onze aanpak geweest is. We zijn pioniers op dat vlak. Al sinds het begin van de jaren 1960 zijn we vertrokken vanuit het lokale gegeven om uit te breiden naar de magazinepers, B2B, televisie, enzovoort. En we gaan investeren in mobile, met Medialaan, via de overname van Mobile Vikings. Dankzij deze transactie krijgen we toegang tot een databank van 450.000 geabonneerde klanten. Het is een uitstekend kanaal voor de verspreiding van audiovisuele content. Voor ons zijn dat soort transacties zeer logisch. Verder sluiten we niets uit, als het om mogelijke overnames gaat.
 
Er is dus geen enkele reden om jullie participatie in Medialaan van de hand te doen?

Dat klopt, we zijn niet van plan die te verkopen. Dat zou toch niet logisch zijn, als je kijkt naar de prestaties van Medialaan, zowel wat het bereik als de omzet betreft. Medialaan heeft er een heel mooi jaar opzitten. De groep sloot goede akkoorden met de verdelers en de digitale reclameformaten die hij ontwikkelde doen de winst en de omzet toenemen. 
 
Zijn er precieze doelstellingen voor jullie overnamebeleid?

Er zijn dossiers lopende, maar niets dat brandend actueel is. We willen niets overhaasten. Een overname moet zin hebben en passen in onze strategie, een digitaal potentieel hebben ook. En data zijn belangrijk, het is essentieel dat we onze klanten kennen. We hebben altijd veel belang gehecht aan onze abonnementen, ze vertegenwoordigen 90% van onze verkoop. Het voordeel van abonnees is dat je weet wie ze zijn. Het is belangrijk voor ons om een rechtstreekse band te hebben met de eindconsument. Daardoor konden we line extensions ontwikkelen en een 360°-aanpak uitwerken rond onze merken. Zo hebben we de afgelopen jaren met succes onze cruises in het leven geroepen. Dit jaar staan er vier op het programma, met Knack en Le Vif. Het spreekt mensen met dezelfde interesses aan, het houdt d lezerscommunity levendig. Sinds een jaar werken we ook aan verzekeringen, met zes verschillende producten, we hebben ongeveer duizend verzekeringnemers.
 
Hoe evolueren jullie lokale media?

Op reclamevlak is De Zondag vooruitgegaan, maar De Streekkrant is een beetje gedaald. Het toont dat lokale handelszaken het niet makkelijk hebben. Zij ondervonden de gevolgen van de crisis iets later, vanaf 2012. En dat komt nu in een stroomversnelling. Lokale winkels krijgen steeds meer concurrentie van de e-commerce. We ontwikkelen steeds meer digital op die lokale markt, we doen aan geolocalisatie met Proxistore. We verkopen allang Google Adwords en Google Display. Facebook ook, voor de reclame, we ontwikkelen websites en webshops.
 
Zopas namen we Storesquare.be over. Dat Dat is een e-commerce platform, voorbehouden aan lokale handelaars die er hun producten kunnen tonen. Wij staan in voor de marketing om traffic aan te trekken en bestellingen te genereren. We zijn in oktober gestart met een proefproject in de streek van Roeselare en Kortrijk. Tegen de zomer zullen we overal in Vlaanderen aanwezig zijn en willen we 1000 handelszaken bereiken. We voeren dat project in samenwerking met KBC en Unizo. Het illustreert hoe belangrijk diversificatie is bij Roularta. Deze activiteiten dragen in grote mate bij tot onze omzet.
 
Je had het over de drukkerij, nog steeds een belangrijke activiteit voor Roularta. In dat verband sloten jullie een mooie deal met The Economist.

Inderdaad, Roularta Printing drukt The Economist voor verschillende Europese landen sinds 7 januari. De 112.000 exemplaren van het magazine worden verspreid in België, Frankrijk, Nederland, Spanje en Italië. Je mag niet vergeten dat The Economist beschouwd wordt als een van ’s werelds meest prestigieuze magazines, het is dus een zeer belangrijke deal. Hij betreft een periode van drie jaar, dus tot in 2018, en is hernieuwbaar. Hij vertegenwoordigt een waarde van ongeveer 80 miljoen euro. Voor het drukken van die 112.000 wekelijkse exemplaren nemen we de fakkel over van de Nederlandse groep Roto Smeets.
 
We beschikken vandaag over de grootste offset drukkerij van België. Het is ook de meest performante. We werken voor de meest uiteenlopende uitgeverijen, bedrijven en titels, klanten komen zowel uit België als uit het buitenland. En in alle gevallen gaat het om uitgaven die een sterke reputatie hebben inzake drukkwaliteit. We investeren voortdurend in de meest geavanceerde technieken en denken mee met onze klanten. ARCHIVE / MEDIA - STRATEGY


INTERVIEW

Grafiek en zeefdrukken, de B-side van Johan Van Oeckel

Grafiek en zeefdrukken, de B-side van Johan Van OeckelDOSSIER  BTOB Awards 2018: de gouden campagnes en het mediamerk van het jaar  


De grote winnaar van de BTOB Awards 2018 is LDV United. Dat wint drie van de vier uitgereikte Gold en een Silver met ‘Dare to sponsor’ voor Special Olympics en ‘Borstfiguranten’ voor Kind & Gezin....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier