SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Niemand verliest graag pluimen, door André Reclame

Vrijdag 29 Januari 2016


Niemand verliest graag pluimen, door André Reclame
Er woedt een cijferoorlog in Davos. Bezit de toplaag van 1% minstens evenveel als de resterende 99%? Hebben de 30 rijkste miljardairs van deze wereld evenveel centen als de helft van de planeet? Een gevoelig onderwerp dat druk besproken werd door mannen en vrouwen in skijassen en parka’s – en wat die laatste categorie betreft, was dit jaar het model met bontkraag het populairst, of Moncler dat nu leuk vindt of niet – op allerlei internationale zenders.
 
Wat er ook van zij, de concentratie van de rijkdom scheert hoge (en niet alleen besneeuwde) toppen. Piketti zal me zeker niet tegenspreken. Deze concentratie werkt ontwrichtend voor de fundamenten van ons kapitalisme dat gebaseerd is op een brede middenklasse en een belangrijke massaconsumptie. Die consumptie wordt ondersteund door communicatie. Op zich is ons vak geweldig: via communicatie kondigen we innovaties, producten en diensten aan die het leven van diegenen die ze kopen zullen verbeteren. Dankzij de digitale revolutie zijn de communicatiekosten gedaald, zijn korte circuits populair en (hyper)lokale merken voor communities en alsmaar specifiekere groepjes in opmars. De dialoog tussen merken en consumenten wordt aangemoedigd.
 
Deze ideale visie deel ik met mezelf bij het ontwaken tussen 6u30 en 7u. Zodra ik een magazine of Instagram open, word ik overrompeld door luxemerken, zogenaamde premium producten, capsulecollecties, cruises, beperkte oplages van horloges en nieuwerwetse fietsen in koolstof, en nog veel meer. De luxe-industrie wil me doen geloven dat zulke dingen binnen mijn bereik liggen en dat iedereen ze bezit. En inderdaad, als ik rond me kijk, op kantoor, in de studio, bij het bureau, zit iedereen op zijn iPhone te surfen. Tijdens onze weekends aan zee rijden we in als beroepsrenners vermomde groepjes op fietsen die minstens 3000 euro gekost hebben (vroeger droomden we stiekem van de MILF’s die we kruisten, nu zijn we verworden tot MAML - Middle Aged Men in Lycra). Mevrouw heeft haar Alexander Wang of Balenciaga, de kinderen hebben hun overboard en een OnePiece-pyjama. Het strikte minimum, toch?
 
Wel neen, dat is niet normaal. Kijk maar eens verder dan je vrienden of de collega’s die je goed kent. Stap uit je bedrijfswagen, verlaat de (Kleine) Ring, neem de metro, loop door de voetgangerszone (die moet toch ergens toe dienen?). De wereld is onze wereld niet.
 
De luxe-industrie heeft het buitengewone banaal gemaakt. Maar waar is het talent? Bij diegene die frustratie kweekt bij miljoenen individuen die zich geen tas met monogram die op elke muur van de stad hangt kunnen veroorloven? Of bij diegene die een doordeweeks, betaalbaar kledingstuk toegankelijk en gegeerd maakt? Onze verantwoordelijkheid, onze missie bestaat erin om datgene wat niet gegeerd is net zeer gewild te maken, om het dagelijkse leven van de massa te sublimeren, het monotone bestaan van de meesten onder ons draaglijk te maken. Bijdragen tot de creatie van een gedeelde rijkdom die massaconsumptie mogelijk maakt en garant staat voor welzijn, ontwikkeling, globale ontvoogding en maatschappelijke controle. De maatschappelijke spanning die ontstaat door de alsmaar flagrantere uitsluiting van een groot aantal individuen, draagt in zich de kiemen van het uiteenspatten van onze samenleving.
 
Retail, dat zijn gewone mensen die buitengewone dingen verwezenlijken. Laten we het dagelijkse, het gewone, het normale, de massa,… hun adelbrieven teruggeven. En laten we ons talent daarvoor gebruiken.
 
andrereclameandre@gmail.com​
 ARCHIVE / BRANDS - STRATEGY


INTERVIEW

Grafiek en zeefdrukken, de B-side van Johan Van Oeckel

Grafiek en zeefdrukken, de B-side van Johan Van OeckelDOSSIER  BTOB Awards 2018: de gouden campagnes en het mediamerk van het jaar  


De grote winnaar van de BTOB Awards 2018 is LDV United. Dat wint drie van de vier uitgereikte Gold en een Silver met ‘Dare to sponsor’ voor Special Olympics en ‘Borstfiguranten’ voor Kind & Gezin....


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Mixx 2018: de gouden campagnes  


Van de 133 campagnes die ingeschreven werden de Mixx Awards 2018 van BAM, reikten de jury’s voorgezeten door Christine Jean (AG), Sonja Klein (OMG), Wim Decraene (Frucon) en Alex Thoré...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Re-evaluating Media: over de gepercipieerde en reële impact van media  


Radiocenter, het marketingorgaan van de Britste radiozenders dat radio promoot als commercieel medium, gaf begin dit jaar de opdracht aan Ebiquity om een rapport op te stellen over de marktpositie...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier