Fr
Close

BEST OF RESEARCH

Programmatic of Automated Buying: something old and something new

Dinsdag 15 December 2015

Programmatic of Automated Buying: something old and something new

Van de talloze studies die de onweerstaanbare opmars van programmatic buying moeten aantonen, onthult de recentste die gepubliceerd werd door Magna Global dat de display formaten in 2015 74% van de bestedingen in programmatic zullen vertegenwoordigen. Video wint echter terrein en zou tegen 2019 55% van het totaal voor zijn rekening moeten nemen (tegenover 26% vandaag). Nog in 2019 zal mobile (versus desktops) de helft van de uitgaven in programmatic vertegenwoordigen, aldus hetzelfde onderzoek.
 
De mening van Space: In de huidige mediawereld ligt er een woord op ieders lippen: Programmatic Buying. Die vlag dekt verschillende ladingen (bidding, al dan niet in real time, machinegestuurde transacties, optimalisatie-algoritmen, public market places, private deals…).
 
We moeten een onderscheid maken tussen programmatic en automated buying. De eerste term verwijst grosso modo naar een model waarbij in een software de parameters en de KPI’s in een campagne ingevoerd worden en de computer verbinding maakt met verschillende media-inventarissen om de beste ruimte te kopen voor een afgesproken maximale prijs, om de best mogelijke prestaties te verwezenlijken. De tweede term is meer rudimentair en vereenvoudigt de transacties tussen de koper en de verkoper via door mensen bediende e-commerce platformen, wat het mogelijk maakt de productiviteit te verhogen.
 
Automated buying is niet nieuw: televisie- en radioregies hanteren het al meer dan vijftien jaar, door bureaus de mogelijkheid te bieden schermen te reserveren via platformen die met hun inventarissen verbonden zijn. Verbazend genoeg wordt het internet (naast RTB, Google en Facebook) niet aangekocht via zulke platformen, maar via mails, fax en telefoontjes naar de regies. Hetzelfde geldt voor de pers.
 
Het goede nieuws voor de mediabureaus is dat 2016 het jaar van de automated buying wordt in België, met de invoering van een (door de UMA gewenst) platform voor de reservering van webruimte dat ontwikkeld werd door de DMA. In de magazinepers geldt hetzelfde, met onder andere een project van Sanoma, het Nederlandse Adoptiq en het Belgische Printadbooking. Welkom in de 21ste eeuw!

Archief / BEST OF RESEARCH