SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Voer hierna uw e-mail adres in en ontvang een link om uw wachtwoord aan te maken.


Je wachtwoord versturen
close

Mixx Awards 2015: de gouden cases

Donderdag 15 Oktober 2015


Mixx Awards 2015: de gouden cases
Het wordt bijna een gewoonte voor TBWA en zijn klant KBC. Eerstgenoemde werd al vier jaar achter elkaar uitgeroepen tot Agency of the Year, laatstgenoemde is voor de derde keer op rij Advertiser of the Year op de Mixx Awards 2015. Het leverde zomaar even tien trofeeën op, waarvan twee Gold voor KBC met ‘Mystery Spendings’ en ‘Pop-up Webshop’, respectievelijk in B2B en B2C Digital Campaign. De tandem won ook een Silver met ’Pizza Conversazione’ in deze laatste categorie. “Bij de drie campagnes waren we helemaal weg van de kwaliteit van de onberispelijke uitvoering, maar ook van de sterke resultaten die ze genereerden voor de klant. Het is een mooi voorbeeld van een adverteerder die een geslaagde omslag naar digital heeft gemaakt”, aldus Seb De Roover (Publicis), juryvoorzitter voor Digital Campaign.
 
Bij de andere prijzen vermelden we graag dat de titel van Most Promissing Agency te beurt viel aan In The Pocket, dat ook een Gold won in Creative Development - Best Use of Mobile voor de Brussels Airport Beacon case. Dat dossier wint ook de Innovation Award.
 
Er werden nog twee speciale prijzen uitgereikt. De titel van Digital Sales Guy of the Year valt te beurt aan Thomas Broeckaert (IPM Advertising) en Digital Planner of the Year is Athalie Surkyn (Isobar).
 
Het volledige palmares staat op de site van het IAB. De gouden cases lichten we hierna toe.
 
Best Digital B2C Campaign
‘Mystery Spendings’ - TBWA Brussels/KBC

 
TBWA Brussels bedacht een ludieke campagne voor de lancering van KBC-Touch, de nieuwe interface voor computer en tablet van KBC online. Meer dan een app wordt de tool voorgesteld als een nieuwe beleving inzake het beheer van bankverrichtingen en verzekeringen die in een oogopslag een duidelijk overzicht geeft van de uitgaven(weergegeven in de vorm van een grafiek).
 
Voor TBWA Brussels was dat het vertrekpunt van een leuke campagne, met de bedoeling de uitgaven van een bekend personage te raden: wie zit er achter de grafiek met de uitgaven aan ‘donuts en bier’? Of ‘Dry Martini, wapens en smoking’? De quiz die een dertigtal grafieken telt, kon online worden gespeeld op een specifiek platform waar bezoekers ook zelf een diagram konden samenstellen met de uitgaven van een vriend of vriendin.
 
Resultaat: +116% van de klanten – in totaal 219.649 PC-gebruikers – stapten tijdens de campagne over op de KBC-Touch. Tijdens dezelfde periode werd het online platform meer dan 280.000 keer bezocht. De KBC-Touch app werd 75.000 keer gedownload tijdens de campagne.
 
De volledige case staat hier.
 
Best Digital B2B Campaign
‘Pop-up Webshop’ - TBWA Brussels/KBC

 
Op basis van de vaststelling dat bijna 42% van de online aankopen door de Belgen in het buitenland gebeurt, bedacht TBWA Brussels de Pop-up Webshop voor KBC. Het gaat meer bepaald om een tijdelijke webshop waar ondernemers gratis hun online activiteiten konden testen. Het enige wat ze moesten doen, was een prijs op hun producten plakken en KBC deed de rest…
 
Doelstelling: aantonen hoe makkelijk het is om een webshop in het leven te roepen en de mogelijke voordelen in de verf zetten. Geïnteresseerde ondernemers konden zich kandidaat stellen om de online tool te testen op pop-upwebshop.be. De Pop-up Webshop opende een maand lang zijn deuren via kbc.be/popupwebshop. De actie werd ondersteund op de radio en 2m²-affichage, POS, banners en de sociale netwerken.
 
Resultaat: na de actie verklaarde 54% van de ondernemers dat ze voortaan op de hoogte waren van wat KBC hun te bieden heeft inzake e-commerce. Voor de campagne bedroeg dat percentage amper 26%. 43% van de ondernemers bevestigt dat ze zich voortaan tot KBC zullen richten voor advies op dat vlak (versus 34% voor de campagne).
 
Je bekijkt het hier.
 
Best Digital Non-Profit Campaign
‘Families on the verge of extinction’ - Famous/WWF

 
‘Families on the verge of extinction’ is een grootscheepse sensibiliseringsactie van Famous voor het WWF. Doelstelling: de tijgers van het uitsterven redden. Er leven er nog slechts 3200 in vrijheid en hun aantal slinkt elke dag. Daarom besloot het WWF om zich rechtstreeks te richten tot met uitsterven bedreigde… mensen. Met andere woorden de 90% Belgische families wier naam ook dreigt te verdwijnen, zoals de 156 Simenons, het vijftigtal Brels en de 49 Magrittes die er vandaag nog zijn…
 
Op reddetijger.be kun je uitzoeken of je naam met uitsterven bedreigd is, alvorens families die in dat geval zijn uit te nodigen om symbolisch een tijger te adopteren. Natuurlijk kunnen de families die niet met uitsterven bedreigd zijn, hetzelfde doen. Resultaat: na amper twee weken campagne had het WWF al meer schenkingen binnen dan anders in een heel jaar.
 
Je ontdekt het allemaal hier.
 
Best Use of Mobile
‘Brussels Airport Beacon’ – In The Pocket/Brussels Airport & Belgocontrol
 

Enkele maanden geleden koppelden Brussels Airport en In The Pocket de mobiele app van de luchthaven aan een honderdtal mobiele Beacons bij de ingang, de check-in balies, de winkels en de pieren, alsook de security controle. Elke beacon zendt een uniek signaal uit dat de app activeert, waarna er in real time een zeer precies gelocaliseerde boodschap op de smartphones in de buurt verschijnt: welkom, veranderingen van gate, promoties in de shops, kortingbonnen,… Zo wil Brussels Airport de communicatie met zijn passagiers vergemakkelijken en versterken.
 
Reizigers kunnen zelf bepalen of ze de boodschappen van de beacons via de app willen ontvangen of niet. Mensen die ze geïnstalleerd hebben, zullen bij een later bezoek altijd gevraagd worden of ze berichten willen ontvangen. Indien ja stuurt de app hun enkel specifieke boodschappen die verband houden met hun lopende bezoek.
 
De app werd 155.000 keer gedownload en telt elke maand 4 tot 6000 nieuwe gebruikers. De iOS-versie behaalde een score van 4,5/5 in de AppStore en van 4 in Google Play.
 
Commentaar van Frédéric Martins, voorzitter van de Creative Development-jury: “De case van Brussels Airport is uiterst interessant: dankzij het gebruik van iBeacon-technologie die interactie tussen de smartphone en de reële wereld genereert, gidst deze luchthaven de reizigers efficiënter naar hun bestemming en draagt aldus bij tot een betere klantervaring.”
 
De case won ook de Innovation Award over alle categorieën van deMixx Awards heen.
 
Best Use of Video
‘The First Wireless Bungee Jump’ - DDB/IKEA

 
Als je deze campagne niet kent en we je een goede raad mogen geven, bekijk dan eerst de video voor je verder leest. Anders is de lol er namelijk af. Gezien? Dan is het tijd voor de vraag van DDB Brussels: ‘Kun je wireless elastiekspringen?’
 
Het antwoord volgt in de video. Die werd bedacht voor Ikea om op absurde wijze aan te tonen dat het draadloze tijdperk definitief begonnen is. Vandaar de ‘Wireless recharge’ collectie, die het mogelijk maakt je smartphone zonder fysieke verbinding op te laden. De collectie die op 15 april gepresenteerd werd op het Mobile Salon van Milaan, is nu ook beschikbaar in de Belgische Ikea-winkels. Ze behoort tot het ‘Home Smart’ project waarmee Ikea probeert om innoverende oplossingen te ontwikkelen om het leven thuis te veraangenamen.
 
Resultaat: na het zien van de video surften 20.889 mensen naar de website van Ikea voor meer info over de collectie. De video genereerde 7.385 likes op Facebook, 792 comments en 1.225 shares. In totaal bekeken 142.688 mensen de video gedurende minstens 30 seconden en 285.148 mensen keken hem zelfs helemaal uit (gedurende drie minuten).

Best Use of Bannering
‘The My Way Black(E-)Mailing Campaign’ - Emakina/My Way D'Ieteren Group

 
“Hoever zou je gaan om een auto van je ouders te krijgen?” Op die vraag berust de hele campagne die Emakina ontwikkelde voor My Way. Ze wil studenten helpen om hun ouders te ‘chanteren’ zodat die overstag gaan en een tweedehands wagen kopen voor hun kroost. Via student.myway.be kunnen de jongeren kiezen uit vijf ‘bedreigingen’ om hun ouders te overtuigen: een neus- en navelpiercing, de instelling van een nieuw wifi wachtwoord, de ontvoering van de goudvis om er sushi van te maken, om maar de opvallendste te noemen.
 
De originaliteit van de campagne zit niet alleen in het concept, maar berust ook op de creatieve DoubleClick-technologieën van Google. Daarmee kunnen de ouders ‘gestalkt’ worden op het internet, via banners die zowel hun eigen naam als die van hun kind gebruiken.
 
Resultaat: vandaag registreert de minisite meer dan 30.000 unieke bezoekers. Via de persaandacht werden 2.500.000 mensen bereikt.
 
Nog even preciseren dat Emakina samenwerkte met Semetis (OMG), alsook met Google voor bepaalde specifieke functies van DoubleClick Studio, DoubleClick Ad Serving Campaign Manager en DoubleClick Bidding Manager.
 
Je bekijkt het hier.
 
Best Social Media Campaign
‘I'm in love with McDo Mol’ - TBWA Brussels/McDonald's

 
‘Think global, act local’, aldus de leuze van McDonald's. Als de Amerikaanse fastfood reus beslist om een nieuw restaurant te openen, neemt hij dan ook altijd zijn inlichtingen over de inwoners van de stad in kwestie en probeert hij uit te vissen wat ze echt belangrijk vinden.
 
Tijdens deze fase ontdekte TBWA Brussels dankzij een ‘social monitoring’ met het oog op de opening van een McDo in Mol een echte parel: een virale video waarin een plaatselijke rapgroep een parodie brengt van ‘I'm in love with the CoCo’, de song van O.T. Genasis. Die werd omgedoopt tot ‘I'm in love with the McDo Mol’…
 
Koren op de molen van de creatieven van TBWA Brussels natuurlijk: ze besloten onmiddellijk om de ontluikende golf om te vormen tot een lokale tsunami, door de groep tot ster van de lanceringscampagne te bombarderen. Op het menu, in pure hiphop stijl: affichage, een online luik, een Facebook-campagne en een wedstrijd op de sociale netwerken waarmee 300 VIP-uitnodigingen voor de officiële openingsavond – mét concert van het rapbandje - gewonnen konden worden.
 
Resultaat: 210.000 mensen bekeken de clip online, hoewel Mol nochtans maar 35.000 inwoners heeft. De Facebook-pagina van de McDo van Mol kreeg tijdens de campagne 3.636 likes en de 300 VIP-uitnodigingen waren heel snel uitgedeeld.
 
Bekijk het hier.
 
Best Use of Social
‘Drops’ - Boondoggle/Studio Brussel

 
Boondoggle bedacht en ontwikkelde Drops, een app en een bijhorend platform, drops.stubru.be, voor Studio Brussel. De nieuwe tool stelt de luisteraars van de zender in staat niet alleen hun favoriete muziek met de hele wereld te delen, maar ook de bijhorende verhalen en de precieze plek waar ze op de songs in kwestie verliefd werden. Bij Drops hoort ook een nieuw programma in dezelfde geest dat van maandag tot en met donderdag te beluisteren is op de zender (van 18 tot 19u om precies te zijn).
 
Best Community Management
‘From demining to grave digging’ – STIB/MIVB

 
De belangrijkste activiteit van de MIVB op de sociale netwerken bestaat uit informeren en het beantwoorden van vragen en klachten. De Brusselse vervoersmaatschappij maakt er trouwens een erekwestie van om ze allemaal te beantwoorden, zonder ooit de negatieve berichten te verwijderen of te verbergen. Dat gebeurt in samenwerking met alle betrokken departementen om zo de diensten te verbeteren. Door dezelfde tone of voice als haar contacten te gebruiken, met een zekere dosis humor, authenticiteit en zelfspot, is de MIVB erin geslaagd verschillende potentiële crisissituaties in de kiem te smoren en zelfs om ‘trolls’ tot ambassadeurs te transformeren.
 
Daarnaast versterkte de MIVB ook zijn ‘storytelling’ op de sociale netwerken. Dat gebeurde bijvoorbeeld door een blogger uit te nodigen voor een testrit in een van haar voertuigen of door een passagier op te zoeken die beweerde dat de MIVB de realiteit op het terrein niet kende…
 
Vandaag genereren de berichten die de MIVB post naar eigen zeggen een organische reach van gemiddeld 45%. Tussen september 2014 en augustus 2015 nam het aantal vermeldingen op Facebook toe met 129%; op Twitter met 88%. Tijdens dezelfde periode stegen de positieve commentaren van gebruikers met 2% en sinds september 2014 vestigden 266 berichten duidelijk de aandacht op de kwaliteit van de inspanningen die de MIVB levert op de sociale netwerken. Deze ‘sociale’ aanwezigheid van de MIVB drong ook door tot in de pers en droeg bij tot een opfrissing van de communicatie. Ze voegde bovendien transparantie en een menselijke dimensie toe.
 
Het leidde mee tot de verdwijning van het Twitter-account @MIVB fail waar klachten gecompileerd werden. Die verdwijning werd in stijl gevierd met een spot geïnspireerd door de serie ‘Six Feet Under’.
 
Best Content Marketing
‘Back to Base’ - DDB/Base

 
‘Back to Base’ is een webserie die DDB bedacht voor Base. Doelstelling: de kwaliteit van het 4G-netwerk van de operator bewijzen. Dat deden ze door de proef op de som te nemen.
 
“Kun je overleven met enkel een smartphone en het 4G-netwerk van Base?”, aldus de vraag en het uitgangspunt van de webserie. Om dat uit te vissen dropten DDB en zijn klant een jongeman, Gideon, in het natuurpark van de Kempen dat meer dan 5000 hectare beslaat. Zijn enige gezelschap, een hele week lang: zijn smartphone…
 
De avonturen van deze moderne Robinson werden verwerkt door het Gentse bureau voor online video content Wenneker.be. Dat maakte vijf afleveringen van elk vier minuten, waaruit blijkt dat je inderdaad kunt overleven met je smartphone en het 4G-netwerk van Base. Zo slaagde Gideon er dankzij het duo in om geen giftige paddenstoelen te eten, kon hij onderdak voor de nacht bouwen, vuur maken zonder lucifers of een aanstekers, een pizza bestellen en laten leveren door een… drone. Het was een magistrale demonstratie van de Base-belofte ‘Go Mobile’.
 
Resultaat, onder andere: de verkoopcijfers stegen tijdens de campagne met 7,5% en 4,7 miljoen mensen bekeken minstens een aflevering van de webserie.
 
Ontdek het hier.
 
Best Desktop Design
‘Eye Click Donation for ALS’ - Publicis/ALS Liga

 
Publicis Brussels bedacht en ontwikkelde het online inzamelplatform eyeclickdonation.org voor de ALS Liga. ALS is een ziekte die de geleidelijke verlamming van de spieren veroorzaakt (dus ook de spieren die de ademhaling mogelijk maken). De oogspieren zijn een van de laatste die worden aangetast. Vandaar het idee om een online platform te creëren waar je enkel met behulp van je ogen kunt surfen. Zelden ‘zagen’ we zo’n extreme vorm van sensibilisering. De traffic naar de site werd vooral gegenereerd door PR en bloggers.
 
Resultaat: de giften stegen met 14% sinds het platform online gezet werd. Tot dusver werd het bezocht door 9.819 bezoekers die zelf konden ervaren wat voor problemen ALS-patiënten ervaren. Vermelden we voor de anekdote dat een gulle weldoener… 999 euro stortte!
 
Je bekijkt het hier.
 
Best Mobile/Tablet Design
‘Jack’ – Mountainview

 
De Belg Jack Abrams bedacht in samenwerking met Mountain View (dat instaat voor de marketing en de identiteit van het project) een nieuwe mobiele messaging app. Die werd Jack gedoopt en dankt haar originaliteit aan een enkele optie: de verzender kan zelf het precieze moment bepalen waarop zijn boodschap geopend kan worden. Binnen een uur, een dag, een maand, een jaar,… Dezelfde boodschap kan aan meerdere geadresseerden tegelijk verstuurd worden. De app is beschikbaar voor iOS en Android.ARCHIVE / AWARDS


INTERVIEW

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie):

Vicky Willems en Jean-Marie Margrève (Strategie): "Als het hart de richting aangeeft, volgt het hoofd vanzelf"DOSSIER  Merit Awards 2019: de laureaten en finalisten  


Dit jaar reikte de jury van de Merit Awards, voorgezeten door Mieke Debeerts (chief customer experience & marketing communications officer, Belfius), aan de zijde van de redactie van de Merit...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Weg met stereotiepe reclame  


De laatste jaren ontstaan nieuwe reclamedynamieken als weerspiegeling van de samenleving. Die werden meer bepaald in gang gezet door groepen als Unilever of P&G en dragen bij om de verschillende...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Luxury: What's in a name?  


Hoe evolueert het aankoopgedrag van consumenten voor luxeproducten? Dat is de vraag die de Luxury Survey studie van Roularta zich stelde. De studie die voor het eerst in 2015 werd gevoerd, kreeg...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier