Fr
TERUG NAAR DE LIJST

Tiffany Foucart en Grégory Piet (Auxipress): "We positioneren ons voortaan ook rond strategische en predictieve studies"

Vrijdag 23 Maart 2018


Tiffany Foucart en Grégory Piet (Auxipress):

De media monitoringdienst Auxipress voerde in samenwerking met SoPRISM, specialist in social data mining, een studie uit over in welke mate er gepraat wordt in de traditionele media en op Facebook over nieuwe technologieën en hoe de publieke opinie over die nieuwe technologieën denkt. Tiffany Foucart en Grégory Piet, respectievelijk Sales & Marketing Director en Chief Data Officer bij Auxipress, leggen de drijfveren achter deze studie uit.   

Waarom hebben jullie deze studie gevoerd?
Grégory Piet:
We hadden twee doelstellingen. Sinds twee jaar werken we aan nieuw onderzoeksproject om aldus Auxipress te herpositioneren naar een onderzoeksbureau, in plaats van enkel een monitoring bureau. De lancering van deze studie hingen we op aan dat nieuws. We kozen technologie als centraal thema, omdat het een van de drie thema’s is die het meest groeit op het vlak van visibiliteit in de media.

De methodologie is nieuw. Ze is gebaseerd op de theorie van de agenda setting die bepaalt dat er een convergentie is tussen de belangen van de publieke opinie en onderwerpen waar media aandacht aan besteden.
Tiffany Foucart:
Soortgelijke studies zijn meestal gebaseerd op kwalitatieve of kwantitatieve vragenlijsten. Hier hebben we alle artikels uit de media die over technologie gaan opgelijst. Die data hebben we gekruist met consumentengegevens (shares, comments, views) op Facebook.

GP: De methodologie heb ik gedurende drie jaren ontwikkeld tijdens mijn doctoraat in Politieke Wetenschappen en ik stel ze nu ook beschikbaar bij Auxipress dat complementair is dankzij zijn informatie- en monitoring tools. De tool die ik ontwikkeld heb, is inderdaad gebaseerd op de agenda setting. Dat impliceert dat media influencers bepaalde thema’s vooropstellen om zich bijvoorbeeld te kunnen onderscheiden van andere. In de praktijk brengen we in kaart wat de media schrijven. We taggen alle woorden die in artikels voorkomen en we lijsten ze op in een woordenboek dat onderverdeeld is in verschillende categorieën. Vandaag hebben we een databank met 9000 referenties en 75.000 woorden. Je kunt deze methodologie zowel voor de geschreven als online pers gebruiken, en ook voor sociale media.

Uit de studie blijkt dat de media de interesse van de consument voor (nieuwe) technologieën niet ten volle benutten?
GP:
We zien duidelijk dat de consument meer geïnteresseerd is dan de media, als het om technologie gaat. Uit de studie blijkt dat de traditionele pers 3% van de totale beschikbare ruimte spendeert aan artikels over technologie. Volgens een Facebook-analyse uitgevoerd in december 2017 blijkt dat 2 miljoen Belgen geïnteresseerd zijn in technologie; 350.000 Belgen hebben volgens dezelfde analyse interesse in nieuwe technologieën. Eigenaardig is wel dat de interesse van de media in technologie groeit, maar bij de consumenten daalt. In 2016 waren 2,6 miljoen Belgen geïnteresseerd. In andere landen zoals Duitsland, VK, Frankrijk, Italië, VS is de interesse van de consument veel hoger. In ons land zijn ook vrouwen meer geïnteresseerd in technologie: in België is de verhouding man-vrouw 75% - 25%, terwijl ze in het Verenigd Koninkrijk bijvoorbeeld 60% - 40% bedraagt. De daling in België is moeilijk te verklaren. Misschien komt het wel door het veranderende algoritme van Facebook.

De interesse van media groeit dan weer wel?
GP:
Algemeen gezien steeg de aandacht van media in technologie tussen 2016 en 2017 met 8%. Media zijn aan een inhaalbeweging bezig door bijvoorbeeld grote events rond technologie zoals Consumer Electric Show te coveren. Bedrijven en politici zijn ook een belangrijke driver om er meer aandacht aan te besteden. De grootste influencers zijn de bedrijven. 22% van de visibiliteit in media in 2017 wordt gedreven door bedrijven en 13% door politiek (een verhoging van 18% ten opzichte van 2016, nvdr.). De verkiezingen komen eraan en sommige politici willen zich onderscheiden bij een jonger publiek. Het is een interessant positioneringspel. Kortom, zodra nieuwe technologieën op de agenda komen van belangrijke mensen en bedrijven, zien we een evolutie in media. Bij een thema als milieu zien we dezelfde trend.

Jullie zoomden in op drie sectoren die een grote invloed hebben op de visibiliteit van nieuwe technologieën in media: telecom, bank en automobiel.
GP:
In de automobielsector zie je dat er nieuwe spelers zoals Tesla opduiken die zeer impactvol zijn en de markt beïnvloeden. Alle andere premium merken worden bijna verplicht om Tesla te volgen wat betreft aandacht voor nieuwe technologieën. Het gevolg is dat al die merken zich positioneren rond technologie. Zodra specifieke merken zoals Porsche en Volvo dat doen, zie je meteen interesse van media en consument.  Een zelfde trend zien we in de bankwereld met ING en zijn positionering rond alles wat met digitalisering te maken heeft. Alle banken zijn zich aan het heruitvinden rond dat model en beïnvloeden aldus ook andere sectoren en consumenten. Wat betreft telecom, zie je dat er een verlangen is naar meer interconnectiviteit. Dat zien we het duidelijkst bij Proximus. Dat is zich volledig aan het herpositioneren rond nieuwe technologieën. Diegene die het meest kans maken om zich te linken aan nieuwe technologieën, zijn de telecomspelers. Ze hebben een strategisch voordeel tegenover de andere. Ze beheersen het centrale element, de smartphone.

Wordt deze tool ook gecommercialiseerd?
TF:
We gebruiken hem om studies voor onze klanten te voeren. Zo voerden we in het kader van het Autosalon nog een studie over de automobielsector voor Febiac, en meer bepaald een analyse van alle merken. Vele klanten komen bij ons terecht voor hun campagne van start gaat of voor ze een nieuw product lanceren. Met deze methodologie kunnen we ze adviseren rond hun communicatie en productontwikkeling. In tegenstelling tot traditionele onderzoeken kunnen we ook anticiperen. We worden dus meer en expert in strategische studies, en zelfs in predictieve studies, en dus niet alleen maar meer monitoring. Dat is de weg die we met Auxipress willen inslaan.