Fr

CAMPAIGN OF THE WEEK

mortierbrigade geeft blijk van smaak voor De Morgen

Zaterdag 19 December 2020

mortierbrigade geeft blijk van smaak voor De Morgen

Een kerstrecept voor mensen die hun smaakzin verloren door corona. Dat waanzinnige idee kreeg mortierbrigade voor De Morgen. Voor de uitvoering deed de brigade een beroep op de beroemde Gentse sterrenchef Marcelo Ballardin die zich voor de gelegenheid associeerde met een Nederlandse specialist in smaak- en geurzin. Doelstelling: een eindejaarsrecept creëren waarmee ex-coronapatiënten opnieuw smaken kunnen onderscheiden.

“Een van de opvallendste symptomen van Covid-19 is het verlies van smaak en geur”, steekt Joost Berends, CD en partner van mortierbrigade, van wal. “Da’s erg, zeker tijdens de eindejaarsfeesten die dit jaar toch al moeilijk zullen worden. Daarom hebben we de sterrenchef en eigenaar van het OAK-restaurant in Gent, Marcelo Ballardin, aangesproken om met een speciaal recept te komen. Dat is specifiek bedoeld voor mensen die corona hebben of hebben gehad.”
 
Om deze uitdaging aan te gaan ging de rijzende ster van de Belgische gastronomie aankloppen bij expert Kirsten Jaarsma, voorzitter van de vereniging Reuksmaakstoornis.nl. "De smaak wordt overgebracht via de neus, tong en mondgevoel", legt ze uit. “Als de geurzin verdwijnt, moet je je concentreren op de andere twee, en ingrediënten met structuur gebruiken die de tong stimuleren en een aangenaam gevoel in de mond geven, zoals rode paprika's, croutons en voedingsmiddelen met een zure toets. Dit recept is bedoeld om mensen met Covid toch te laten genieten van een feestelijke maaltijd. Natuurlijk verschillen smaken. Daarom is de ervaring wellicht niet voor iedereen hetzelfde.” De naam van het recept doet alvast watertanden: ravioli gevuld met kreeft en gerookte paling, pittige peperchutney en romige botersaus.
 
"Achter dit idee schuilt de wens om iedereen toch fijne feestdagen te gunnen, ondanks de gezondheidscrisis en overheidsmaatregelen", besluit Joost Berends. “Naast de media van De Morgen is het recept gratis online beschikbaar en in een video van Marcelo Ballardin die het bereidt op YouTube.
 
Evenals hieronder, net als het recept. Smakelijke feestdagen gewenst.
Assets :
Credits :
  • Client : De Morgen
  • Contacts : Katrijn Vrints, Charlotte Gekhiere, Tom Seghers & Elvira Torfs
  • Agency : mortierbrigade
  • CD : Jens Mortier
  • CD : Joost Berends
  • CD : Philippe De Ceuster
  • Creation : Jannis Min-Jou
  • Creation : Thomas De Boeck
  • Lead Producer : Tuyen Pham
  • PR Manager : Anne-Cécile Collignon
  • Social Manager : Louis Vielle & Jonas Van Bael
  • DTP : Cédric Van den Plas
  • Photographer : Louis Vielle
  • DOP : Louis Vielle
  • Post-Production : Pandemie
  • Editor : Robin De Praetere
  • Cast : Marcelo Ballardin – Oak Gent
  • Taste Expert : Kirsten Jaarsma – voorzitter geursmaakstoornis.nl
  • Sound : Sonhouse