SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?


Je wachtwoord versturen
close

0,06%, door Fred Bouchar (MM)

Zondag 4 Maart 2018


0,06%, door Fred Bouchar (MM)
De PR-dienst van het sociaal netwerk heeft goed werk geleverd. De pers pikte de informatie immers ruimschoots op. Facebook gaat dus investeren in een programma dat meerdere Amerikaanse lokale perstitels moet helpen om hun aantal online abonnees te verhogen.
 
Het project heeft zelfs een naam die klinkt als een blockbuster: de Local News Subscriptions Accelerator. Facebook identificeerde al dertien kranten die er kunnen van gebruikmaken. Tot de gelukzakken behoren de Chicago Tribune, de San Francisco Chronicle of de Miami Herald. Zij krijgen een opleiding om “hun online abonnementenactiviteit een niveau hoger te tillen”. De opleiding in kwestie zal worden verstrekt door Facebook-experts en Tim Griggs, een voormalig medewerker van de NY Times die behoorlijk performant is in het desbetreffende domein. “Elke titel zal zijn eigen strategische plan kunnen ontwerpen”, zo luidt het.
 
De Local News Subscriptions Accelerator wordt uiteraard gefinancierd uit de zak van Facebook dat besloten heeft om voor het project een 'Hollywoodiaans' budget van drie miljoen dollar uit te trekken. Eerst dacht ik dat ik 300 gelezen had. Niet dus.
 
Een kleine rekensom leerde me dat drie miljoen dollar overeenkomt met 0,06% van de omzet die Facebook in 2017 verwezenlijkte.
 
Gezien de media-aandacht en de gratis berichtgeving errond, zou je zelfs kun stellen dat de Local News Subscriptions Accelerator geen uitgave meer is, maar een investering. Zoals we het ook hebben over reclame-investeringen.
 
Bovendien valt alle ophef die Facebook veroorzaakt rond zijn drie miljoen euro toevallig samen met de toenemende onvrede vanwege de News Media Alliance, de vakbond die ongeveer 2.000 kranten in de Verenigde Staten en Canada groepeert. Die kondigden de oprichting van een Politiek Actiecomité (PAC) binnen het Amerikaans Congres aan. Dat is het eerste in de geschiedenis van de Amerikaanse media. Het idee? Hun stem beter laten horen en de volksvertegenwoordigers vragen een soort antitrust safe harbour tegen Facebook en Google in het leven te roepen. Zo’n antitrust wet kunnen de Amerikaanse media vandaag niet collectief onderhandelen tegenover Facebook en Google, wat een nadeel is voor de pers tegenover het duopolie dat drie kwart van de digitale reclamemarkt concentreert.
 
 ARCHIVE / MEDIA - STRATEGY

JOBS
INTERVIEW

Meet & Read @ UBA Trends Day: Matthew Banks (Oracle)

Meet & Read @ UBA Trends Day: Matthew Banks (Oracle)DOSSIER  Wim Vermeulen (Dentsu Aegis Network): "We zijn toe aan een herziening van het marketingvak"  


Wim Vermeulen schreef met ‘Marketing voor de Mad Men van morgen’ een uitermate bevattelijk en actueel boek over hoe marketeers hun merk in de markt moeten zetten in een postdigitale wereld met een...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Merit Awards 2018: de laureaten


Dit jaar bestond de jury van de Merit Awards naast de redactie van MM uit Isabelle Peeters (BBDO), Madeleine Leclercq (Tramway 21), Davy Caluwaerts (Zenith), Gregory Ginterdaele (DDB) en...


en savoir plus


Toen Volkswagen in Duitsland zijn mediabureau verving door een AI-platform


Twee jaar geleden vertrouwde Volkswagen zijn digitale mediabudget toe aan het Deense mediabureau Blackwood Seven ten nadele van MediaCom. Geen groot nieuws, ware het niet dat Blackwood Seven dat...


en savoir plus