SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?


Je wachtwoord versturen
close

Euromonitor International lijst tien consumententrends voor 2018 op

Dinsdag 16 Januari 2018


Euromonitor International lijst tien consumententrends voor 2018 op
Het Britse onderzoeksbureau Euromonitor International stelde een top tien samen van tien consumententrends die 2018 zullen markeren. Daaruit blijkt dat consumenten zich vragen blijven stellen over hun waarden, prioriteiten en aankoopbeslissingen.

Een eerste trends omschrijft het bureau als ‘Clean Lifers’. Dat is een generatie van 20- tot 29-jarigen die als ‘straight-edgers’ door het leven gaan. Integriteit en met mate leven staan centraal. Deze jongeren halen hun neus op voor alcohol of drugs, kiezen voor kleding en voeding die diervriendelijk zijn, maken zeer bewuste aankoopkeuzes en gaan op vakantie met hun ouders

‘The Borrowers’ is een tweede groep die dit jaar invloed zal uitoefenen op de mainstream. Toegang tot iets hebben is voor millennials al belangrijker dan iets bezitten en die denkwijze begint nu ook ingang te vinden bij oudere generaties zoals de babyboomers. Het gevolg is dat gevestigde merken beginnen te investeren in nieuwe spelers uit de zogenaamde deeleconomie.

Een derde trend is de ‘call out culture’ ofwel activisme via de sociale media. Er is een groeiend empowerment van consumenten die hun collectieve stem gebruiken in het bestrijden van onrecht en merken aanspreken op hun gedrag en activiteiten. Als gevolg moeten adverteerders meer investeren in de interactie met hun consumenten op sociale media.

‘It’s in the dna – I’m so special’ gaat over de groeiende interesse van consumenten in het ontdekken van hun dna en hun genen om zo meer te weten komen over hun gezondheid of waar ze vandaan komen. Een heel arsenaal aan bedrijfjes speelt hierop in.

‘Adaptive entrepreneurs’ gaat over het gegeven dat consumenten afstand nemen van traditionele ‘9 to 5 jobs’ en kiezen voor carrières waarin er meer vrijheid en flexibiliteit is. Meer mensen kiezen ervoor om hun eigen werkgever te zijn en al vroeg risico’s te nemen. Het gevolg is dat het kopen van een huis, of kinderen krijgen uitgesteld worden.  

‘View in my roomers’ gaat over augmented reality dat impactvoller wordt in het dagelijkse leven, onder meer door smartphones die gesofisticeerder worden. In 2018 smelten perceptie en realiteit in elkaar, waarbij digitale beelden worden gecombineerd met fysieke ruimte. Consumenten kunnen producten visualiseren voordat ze het proberen of kopen, zowel in de winkel als online.

‘Sleuthy Shoppers’ zijn de groeiende groep mensen die vooraleer ze overgaan tot een aankoop tot in het kleinste detail de producten en het bedrijf erachter scannen. Elke aankoop is een statement van hoe ze in het leven staan. Bedrijven moeten zich dus niet alleen maar een imago aanmeten en positie innemen, maar ook bewijzen leveren.

Een zelfde trend zien we bij ‘I-designers’. De mindere focus op iets bezitten heeft als gevolg dat consumenten zich meer betrokken willen voelen bij het productie- en designproces en producten willen aanpassen aan hun individuele wensen.

‘Co-living’ gaat over hoe meer en meer mensen van verschillende leeftijden samenhokken met gelijkgestemden, niet in het minst bij senioren. Real estate bedrijven spelen hierop in en creëren nieuwe samenwoningsvormen.

‘The survivors’ zijn diegenen die hoewel ze niet als arm worden bestempeld toch de eindjes niet aan elkaar geknoopt krijgen. In de ontwikkelde landen zijn er ongeveer 30 miljoen huishoudens met een inkomen van minder dan 15.000 dollar per jaar. Tweedehandswinkels, discount supermarkten spinnen er garen mee. De discount supermarkten zijn door zich te richten op deze groep beter bestand tegen de disruptie in de retailsector.

Meer details over de tien consumententrends vind je hier.ARCHIVE / INTELLIGENCE - RESEARCH

JOBS
INTERVIEW

Meet & Read @ UBA Trends Day: Matthew Banks (Oracle)

Meet & Read @ UBA Trends Day: Matthew Banks (Oracle)DOSSIER  Wim Vermeulen (Dentsu Aegis Network): "We zijn toe aan een herziening van het marketingvak"  


Wim Vermeulen schreef met ‘Marketing voor de Mad Men van morgen’ een uitermate bevattelijk en actueel boek over hoe marketeers hun merk in de markt moeten zetten in een postdigitale wereld met een...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Merit Awards 2018: de laureaten


Dit jaar bestond de jury van de Merit Awards naast de redactie van MM uit Isabelle Peeters (BBDO), Madeleine Leclercq (Tramway 21), Davy Caluwaerts (Zenith), Gregory Ginterdaele (DDB) en...


en savoir plus


Toen Volkswagen in Duitsland zijn mediabureau verving door een AI-platform


Twee jaar geleden vertrouwde Volkswagen zijn digitale mediabudget toe aan het Deense mediabureau Blackwood Seven ten nadele van MediaCom. Geen groot nieuws, ware het niet dat Blackwood Seven dat...


en savoir plus