SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?


Je wachtwoord versturen
close

Raf Debraekeleer (Radio Air Force): "De opmars van de interne productiehuizen is een onontkoombare evolutie"

Vrijdag 6 Oktober 2017


Raf Debraekeleer (Radio Air Force):
Raf Debraekeleer wordt door veel creatieven – en copy’s om te beginnen – beschouwd als ‘mijnheer Radio’ in ons land. Hij maakte het mooie weer bij het vroegere Duval Guillaume Brussel en bij Whar, de bekende geluidstudio uit de jaren 2000. Eind 2008 stapte hij over naar de andere kant en richtte hij zijn eigen studio Cobra op. Die verlaat hij nu om Radio Air Force, RAF voor de intimi, uit de grond te stampen.
 
Waarom verlaat je de geluidsstudio die je opgericht hebt met Christophe Cossement?
Dat was een heel moeilijke beslissing. Om het simpel uit te drukken, laten we zeggen dat Christophe naar links wilde en ik naar rechts.
 
Waar staat Radio Air Force voor?
Het is nog maar een project. Ik wil een gratis online platform of een blog creëren, waar ik mijn passie voor radio in het bijzonder en geluid in het algemeen wil delen. Ik heb het altijd leuk gevonden mensen op dat vlak te inspireren. Ik zal daar alles posten wat ik interessant vind en vooral wat kan helpen om audioproducties te verbeteren. Nu neem ik een maand de tijd om zoveel mogelijk mensen te ontmoeten, om zo een duidelijk beeld te krijgen van hun noden en verwachtingen.
 
Hoe zie jij als radio-expert de opmars van de interne productiehuizen bij de bureaus?
Het is in de eerste plaats een financiële kwestie. Het materiaal is de afgelopen jaren zo veel democratischer geworden dat het makkelijk geworden is om voor een lagere prijs een studio in het leven te roepen. Het is allemaal begonnen met de postproductie van beeld en de volgende etappe was nog makkelijker: je moest gewoon een paar plug-ins en een microfoon toevoegen. Het is een logische en onomkeerbare evolutie. Persoonlijk vind ik het jammer dat het enkel uit economische overwegingen gebeurt, en niet om talent aan te trekken of de producties te verbeteren. Deze beslissingen worden genomen door financiële directeurs en niet door CD’s.
 
Zijn de klassieke productiehuizen dan bedreigd?
Dat denk ik niet. Enkel de grote structuren met een omvangrijk volume kunnen zich de investering veroorloven. Op de Belgische markt zijn er veel producties voor kleine adverteerders die niet noodzakelijk samenwerken met een groot bureau. Zet je radio maar eens aan, dan hoor je dat meteen. Het zijn vooral retailers voor wie radio een belangrijk en strategisch medium is. Dat soort adverteerders en hun bureaus zouden de toekomst van de sector moeten verzekeren.
 
Is het denkbaar dat Raf zijn comeback maakt in de bureauwereld?
Ik sluit niets uit; ik ga daar naartoe waar ik mijn strijd voor betere radioproducties kan voortzetten.ARCHIVE / CREATIONS

JOBS


INTERVIEW

Hans De Rore:

Hans De Rore: "Mediafin lanceert 'Only Human' garantie"DOSSIER  Mixx Awards 2017: de gouden campagnes   


Gold Best Multi Channel Campaign + Bronze Best Awareness Campaign
'Dare to play' (LDV United/Special Olympics)
 
Unified Sports is een categorie die meerdere sporten met verschillende regels...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


De ambities van Kickstarter: bouwen aan een creatievere wereld  


Als crowdfunding platform dat sinds twee jaar actief is in België, mobiliseerde Kickstarter sinds zijn oprichting in 2009 bijna dertien miljoen mensen samen. Die legden 3,2 miljard dollar op...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Effie 2017: 13 winnaars  


Hoewel de organisatoren het aantal dossiers dat oorspronkelijk ingediend werd niet aankondigden, waardoor er geen vergelijkingen kunnen gemaakt worden van het ene jaar ten opzichte van het andere,...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier