SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?


Je wachtwoord versturen
close

YouTube en TV, vriend of vijand?

Donderdag 26 November 2015


YouTube en TV, vriend of vijand?
Onlangs bogen de regie IP en Thierry Tacheny (Divedia Consulting) zich over de impact van de digitale ontwikkeling op televisie, waarbij meer bepaald het gewicht dat YouTube echt in de schaal legt aan bod kwam.
 
Zou YouTube schade kunnen berokkenen aan de klassieke televisie? Dat is de vraag die IP probeert te beantwoorden in een recente analyse. Het wordt onmiddellijk duidelijk waar het schoentje wringt als de kwestie van de cijfers aan bod komt. Wat opvalt als je een vertegenwoordiger van YouTube interviewt, is de onmogelijkheid om precieze gegevens over een markt te verkrijgen. Je leert dat het platform beschikbaar is in 75 landen, dat het meer dan een miljard gebruikers telt, dat hun aantal constant stijgt, dat elke minuut 300 uur video online gezet wordt, enzovoort. Kortom, op het eerste gezicht indrukwekkende gegevens die al bij al echter van niet veel nut zijn voor een lokale adverteerder..  
 
Thierry Tacheny werpt een ander licht op deze cijfers. Tijdens het ‘Tell A Vision’ seminarie dat de BVAM onlangs organiseerde, herinnerde de ex-CEO van SBS eraan dat YouTube na tien jaar nog steeds niet winstgevend is.
 
IP van zijn kant benadrukt dat het moeilijk is een vergelijk te maken tussen YouTube, waarvoor de cijfers meestal uit declaratief onderzoek komen (en die vaak vervormd worden door de eigen perceptie van de respondent) en televisie die precies, passief en op een geavanceerde manier gemeten wordt via de audimetrie, een internationaal erkende meetstandaard.
 
De penetratie van de second screen is inderdaad enorm toegenomen, maar – aldus nog steeds IP – ondanks de populariteit van internet en videosites, is en blijft televisie nog altijd met ruime voorsprong het meest verbruikte medium. En dat geldt ook voor de jongere doelgroepen. In vergelijking blijft de dagelijkse kijkduur op YouTube onbetekenend. De dagelijkse dekking van Total TV bedraagt 75% in het noorden en 72% op de doelgroep 15+, tegenover respectievelijk 26% en  38% voor YouTube (volgens intern gevoerde declaratieve studies). Bovendien bedraagt de kijkduur van de voornaamste Franstalige Belgische commerciële zenders 2u28 per dag op de bevolking 15-54. Onderzoek van RMB wijst uit dat een internaut die naar YouTube surft daar gemiddeld slechts vier minuten per bezoek besteedt. 45% van de 15-64-jarigen stelt dat televisie het medium is dat ze het hardst zouden misten als alle media zouden verdwijnen, tegenover 3% voor online video’s zoals YouTube of Dailymotion. Bij de 15-24-jarigen bedraagt het voorkeurpercentage 33% voor televisie, tegenover 7% voor online video.
 
Inzake commercieel aanbod drukken de digitale media hun kracht uit aan de hand van views of impressies. De statistieken van YouTube in België maken gewag van zowat 170 miljoen views per maand, wat gemiddeld overeenkomt met twee miljard per jaar. Dat betekent ongeveer een view per individu om de twee dagen. Ter vergelijking: in 2014 genereerde televisie 81,5 miljard reclame-views.
 
In deze geglobaliseerde markt zou YouTube in België bij benadering een marktaandeel van minder dan 2,4% halen. Zonder rekening te houden met het fenomeen van ad-skipping, wat geschat wordt op bijna 80% op YouTube. De 20% van de overblijvende spots – waarvoor een videoreclame echt bekeken werd – zou slechts 400.000 spots per jaar vertegenwoordigen. Op basis van die redenering zou het commerciële marktaandeel van YouTube zakken tot 0,5%.
 
Internet, en dus YouTube, wordt verder nog geconfronteerd met een blijvend probleem: 15% van de bestedingen zou frauduleus verduisterd worden door robots en die verduisteringen zouden tot 23% van de views vertegenwoordigen. “Kellogg’s is bijvoorbeeld gestopt met YouTube te gebruiken, omdat het elke controle weigert”, aldus Thierry Tacheny.

Voor IP is de kracht van YouTube wel degelijk reëel, staat de impact vast en bestaat over het potentieel geen twijfel. De consument benadert beide media op een andere manier, omdat ze aan verschillende verwachtingen beantwoorden. Maar YouTube is geen massamedium, in tegenstelling tot de televisiezenders. In de ogen van televisie is YouTube een vriend een potentiële ondersteuning voor uitzending en promotie. YouTube is complementair bij televisie. ARCHIVE / MEDIA - STRATEGY

JOBS


INTERVIEW

Leon Jacobs en Stijn Cox (Boondoggle) over Service Design

Leon Jacobs en Stijn Cox (Boondoggle) over Service DesignDOSSIER  Kantar TNS Connected Life 2017: gebruiksaanwijzing voor de toekomst  


Wie de barometer van Kantar TNS niet kent, heeft twee keer ongelijk: de indicatoren geven een actueel beeld van de concrete trends betreffende de connectie tussen consumenten en content. Deze...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Total attribution of de expressie van de digitale chaos  


Convergentie is al een jaar of tien een druk besproken onderwerp in alle digitale kwesties. We kunnen enkel alleen maar vaststellen dat het versnipperende gebruik door de consumenten eerder leidt...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier


Merit Awards: waarom we onze laureaten van 2016 kozen


Op 26 januari verwelkomde Media Marketing zowat 800 vakmensen in de Bloody Louis voor de traditionele uitreiking van de Merit Awards 2017 die de meest verdienstelijke spelers en acties van 2016 in...


en savoir plus