SLUITEN


Op zoek naar iets ?

Zoeken

Al een MM-account ?

Inloggen Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?Je wachtwoord versturen
FR NL

Op zoek naar iets ?


GEAVANCEERDE ZOEKOPTIES >

Nog geen lid van MM ?

mm.be is een freemium site. Om toegang te krijgen tot onze betalende inhoud, moet je een account aanmaken en je abonneren op onze producten.
Account aanmaken

Al een MM-account ?

Wachtwoord vergeten ?

Wachtwoord vergeten ?


Je wachtwoord versturen
close
ARCHIEF

Air slaat hard toe voor Amnesty

Woensdag 18 Juni 2014


Air slaat hard toe voor Amnesty
Assets :
print 'Iggy Pop' print 'Dalai Lama' print 'Karl Lagerfeld'
Credits :
Client : Amnesty International
Contact : Philippe Hensmans
Agency : Air Brussels
Account : Julie De Smedt
CD : Marie-Laure Cliquennois
CD : Gregory Ginterdaele
Creation : Catherine Quadens
Creation : Jean-Marc Wachsmann
Retouching : François-Olivier Dedeyn
Creative Producer : Anne Gruszow

De laatste sensibiliseringscampagne die Air bedacht voor Amnesty International, doet veel hoofdzakelijk virtuele inkt vloeien. Love it or hate it, maar de doelstelling is alvast bereikt…

Voor wie van Mars en van Venus komt, herinneren we eraan dat Air in de aanloop van de Internationale Dag tegen Marteling op 26 juni een nieuwe sensibiliseringscampagne bedacht voor Amnesty International. Die omvat drie schokkende visuals met gezichten van bekende mensen die duidelijk slaag gekregen hebben. Zoals dat van de zanger Iggy Pop die duidelijk afgezien heeft. “De toekomst van rock 'n' roll is Justin Bieber" suggereert de head. Ter illustratie van het idee dat iemand die gemarteld is eender wat vertelt.
 
Philippe Hensmans, directeur van de Franstalige tak van Amnesty International, bekent ons ook zonder foltering: “Regeringen die marteltechnieken gebruiken, denken dat ze aldus kostbare informatie kunnen ontfutselen. De geschiedenis heeft echter geleerd dat gefolterde mensen meestal bereid zijn eender wat te bekennen om een einde te maken aan hun lijden, of dat nu de waarheid, een deel van de waarheid of juist het omgekeerde is.” Zoals in het voorbeeld van de rocklegende of dat van de Dalai Lama die onder druk van Air (of misschien was het Séguéla) toegeeft dat een man die op zijn 50ste geen Rolex heeft, een mislukkeling is. Grappig!
 
Niet iedereen deelt duidelijk die mening, want amper enkele uren nadat de campagne op de Facebook-pagina van de NGO verschenen was, stond op de site het volgende te lezen: “Deze campagne omvatte een visual met daarop de Dalai Lama. Die werd ruim verspreid via het internet. Hoewel ze het op geen enkele manier op hem gemunt had, integendeel, stootte ze een aantal gelovigen voor het hoofd. Daarom hebben we besloten ze uit onze digitale kanalen te verwijderen, om deze mensen niet te schokken en de aandacht van het publiek af te leiden van de echte doelstelling van deze campagne: foltering aanklagen.”
 
“Ik vind dat je met alles mag lachen, op voorwaarde dat het respectvol gebeurt”, aldus Eric Hollander, chairman en executive CD van Air. “Dat was blijkbaar niet het geval van ons idee met de Dalai Lama… We willen onze excuses aanbieden aan al wie hierdoor geschokt of gekwetst werd. Dat was uiteraard niet de bedoeling. Integendeel, we wilden er op een krachtige manier aan herinneren dat folteren onaanvaardbaar is, om wat voor reden dan ook.” Recent onderzoek had er immers op gewezen dat alsmaar mensen marteling aanvaardbaar vinden in bepaalde gevallen. Een kwalijk neveneffect van 11 september 2001, waarna onze Amerikaanse vrienden er een nationale sport van hebben gemaakt.
 
“Als iets niet werkt, moet je iets anders proberen”, besluit Eric Hollander. “We zijn altijd heel politiek correct geweest in onze campagnes voor Amnesty International, maar deze keer vonden we dat gezien de inzet humor alleen niet volstond om onze doelstelling te bereiken: het debat openen over de legitimiteit van foltering”. Opdracht volbracht: na amper zes uur hadden al 6000 mensen de campagne gedeeld. Aan het einde van de dag waren dat er al 18.000, zonder de minste dreiging of dwang. 

JOBS
INTERVIEW

Meet & Read @ UBA Trends Day: Daniel Levine (The Avant Guide Institute)

Meet & Read @ UBA Trends Day: Daniel Levine (The Avant Guide Institute)DOSSIER  Merit Awards 2018: de laureaten


Dit jaar bestond de jury van de Merit Awards naast de redactie van MM uit Isabelle Peeters (BBDO), Madeleine Leclercq (Tramway 21), Davy Caluwaerts (Zenith), Gregory Ginterdaele (DDB) en...


en savoir plus


Toen Volkswagen in Duitsland zijn mediabureau verving door een AI-platform


Twee jaar geleden vertrouwde Volkswagen zijn digitale mediabudget toe aan het Deense mediabureau Blackwood Seven ten nadele van MediaCom. Geen groot nieuws, ware het niet dat Blackwood Seven dat...


en savoir plus


De consumenten van overmorgen beschreven door Steven Van Belleghem  


In zijn laatste boek met de titel ‘Customers the Day after Tomorrow’ beschrijft trendwatcher Steven Van Belleghem de impact van de derde fase in de digitale evolutie op de consumptiegewoonten. Hij...


en savoir plus
Member only
Connectez-vous Om toegang te krijgen tot dit dossier